EUR
4,83 RON
(-0%)
USD
4,41 RON
(-0.71%)
GBP
5,47 RON
(-0.93%)
CHF
4,57 RON
(+0.13%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,71 RON
(-1.19%)
CAD
3,08 RON
(+0.45%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,69 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(-0.67%)

 

Daniel Constantin dă asigurări că nu există carne de cal în mici

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat marţi că nu există probleme în privinţa cărnii de mici, care nu conţine carne de cal şi nici a laptelui de pe rafturi.

El a declarat, la sediul central al Uniunii Social Liberale, că a văzut o declaraţie în acest sens a unui director de la Prahova, care a fost deja schimbat din funcţie de preşedintele interimar al ANSVSA şi a menţionat că încă nu are rezultate noi, informaţiile fiind deocamdată aceleaşi cu cele de zilele trecute.

„A fost o declaraţie a unui director de la Prahova, care înţeleg că a fost deja schimbat din funcţie de preşedintele interimar al ANSVSA. Încă nu avem rezultatele, informaţiile pe care vi le putem da sunt aceleaşi pe care le-am dat şi zilele trecute. Analizăm, în momentul de faţă nu avem proba confirmată că s-a găsit carne de cal în micii la care faceţi referire. Deci, nu sunt rezultatele finale, a fost o dezinformare”, a subliniat ministrul Constantin.

Potrivit acestuia, lucrurile vor intra în normal. „Am identificat şi vom prezenta joi în conferinţă de presă rezultatele pe care le avem în urma controlului făcut în colaborare cu Comisia Europeană, acele testări ADN, control care a început la data de 1 martie la mai multe produse, astfel încât să ne asigurăm că nu există acest fenomen de fraudă în România sau pe piaţa comunitară. Vom prezenta joi toate rezultatele”, a precizat Daniel Constantin.

Acesta a adăugat că, pe 7 – 8 martie, când a apărut suspiciunea de aflatoxină, au fost declanşate la nivel naţional analize pentru a se constata unde se poate găsi aceasta, rezultatele urmând a fi prezentate tot joi.

„În momentul acesta, situaţiile sunt foarte bine localizate, izolate, deja, în fermele în care au fost identificate în acest moment au fost înlocuite furajele”, a adăugat Constantin.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a arătat că marţi au venit rezultatele din produsul finit de la compania care luni a retras de pe piaţă tone de produse lactate. Conform rezultatelor, produsele sunt bune de consum, urmând să fie repuse pe rafturi.

Constantin a spus că apreciază în mod deosebit acţiunea acestei companii, dar şi acţiunile preventive ale unor fermieri, pentru siguranţa laptelui.

Daniel Constantin a dorit să sublinieze că acele cazuri semnalate de aflatoxine în lapte sunt izolate, într-un procent extrem de mic şi au fost identificate la timp, din fericire, produsele neajungând pe piaţă.

„Iar preocuparea noastră în perioada următoare se îndreaptă către fermieri, pentru că acolo exista pericolul să fie pierderi destul de mari. (…) Rezultatele vor confirma faptul că numărul fermelor cu probleme este extrem de mic. Sunt cazuri extrem de izolate”, a afirmat ministrul Constantin.

El a apreciat că, în ultima perioadă, probabil că a existat „o isterie întreţinută” şi a arătat că la nivelul conducerii ANSVSA vor exista măsuri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata