La alegerile pentru Parlamentul European din 2014 vor participa şi candidaţi romi

O organizaţie pentru apărarea drepturilor romilor, Agenţia Europeană pentru Romi (AER), a anunţat marţi că va propune opt candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European din 2014 cu scopul de a lupta împotriva discriminărilor şi a îmbunătăţirii integrării comunităţii rome, informează AFP.

‘Vremea discriminării romilor s-a încheiat, noi dorim acum să ne afirmăm pe plan politic european’, a declarat în cursul unei conferinţe de presă la Bruxelles, Ştefan Rostaş, preşedintele AER, care va candida şi el anul viitor.

Pentru acest demers, ONG-ul a afirmat că doreşte ‘să lupte împotriva oricărui derapaj şi segregării rasiale, să afirme drepturile populaţiei rome şi să promoveze integrarea lor’.

Citeste si:  Republica Moldova şi incertitudinile epocii post-sovietice

AER va propune un candidat în Franţa, doi în Belgia, însă va fi prezentă de asemenea în Germania şi în România, ţara europeană cu cel mai mare număr de romi – aproximativ două milioane.

O deputată ungară de origine romă, Livia Jaroka (grupul politic PPE), aleasă pe o listă a partidului conservator Fidesz, la putere la Budapesta, este în prezent membră a Parlamentului European.

Între 10 şi 12 milioane de romi trăiesc pe continentul european, dintre care şase milioane în UE, majoritatea în centrul şi sud-estul Europei.

Citeste si:  Apel pentru un tratament demn şi egal pentru toţi cetăţenii francezi

Ştefan Rostaş a reacţionat de asemenea la declaraţiile ministrului francez de interne, Manuel Valls, potrivit căruia romii nu doresc să se integreze din ‘motive culturale sau pentru că sunt în mâinile reţelelor versate în cerşetorie sau prostituţie’.

‘Acest gen de declaraţii este inadmisibil’, a afirmat el. ‘Romii nu sunt proxeneţi’, a mai spus Ştefan Rostaş. În opinia AER, astfel de declaraţii ‘nu fac decât să inflameze rasismul împotriva unei populaţii adesea menţionate ca ţap ispăşitor al unei politici de securitate’, a mai spus el.

Citeste si:  România are comisar pentru balene. Pe ce se cheltuie 12.000 de euro
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close