Leonard Orban: Separarea României de Bulgaria în dosarul Schengen nu prea este posibilă nici politic, nici tehnic

Separarea României de Bulgaria în ceea ce priveşte intrarea în Spaţiul Schengen ”nu prea” este posibilă, nici din punct de vedere politic, nici tehnic, a susţinut la RFI, fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban.

El a subliniat că o eventuală separare a celor două state ar presupune reevaluări tehnice şi analize care, probabil, ar dura un an.

„Trebuie să recunoaştem foarte clar: separarea celor două state nu prea e posibilă, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic. Sunt o serie întreagă de argumente care cântăresc, inclusiv evaluarea tehnică s-a făcut cu cele două ţări, ca şi cum ar intra împreună, nu separat. O separare a intrării celor două ţări ar însemna o reevaluare tehnică pe fiecare din aceste două ţări, iar acea evaluare tehnică ar dura cam minim şase luni de zile. Şi după aceea ar însemna iar rezoluţii ale Parlamentului European, fel de fel de analize făcute la nivelul Consiliului, deci numai procesul ăsta de separare din punct de vedere tehnic ar dura un an de zile, probabil. După aceea, sigur, sunt nişte sume implicate suplimentare, nu sunt foarte mari, pentru a securiza graniţa româno-bulgară. Din punct de vedere politic, e foarte puţin acceptabil şi majoritatea statelor membre nu ar accepta această separare a României şi Bulgariei”, a spus Orban.

În acelaşi timp, fostul ministru al Afacerilor Europene a afirmat că „uşa Spaţiului Schengen rămâne închisă deocamdată pentru România şi Bulgaria”, completând că toţi cei implicaţi în sistemul judiciar trebuie să-şi îmbunătăţească activitatea.

„Dacă nu se va întâmpla acest lucru, eu vă spun foarte clar că vor rămâne anumite state membre, care vor insista şi se vor opune aderării noastre la Spaţiul Schengen. Este absolut esenţial să înţeleagă toţi cei implicaţi în sistemul judiciar că nu doar unii dintre ei trebuie să performeze sau să-şi îmbunătăţească activitatea, ci toţi trebuie să-şi îmbunătăţească activitatea”, a punctat Orban.

Leonard Orban apreciază că din punct de vedere al analizei voinţei politice de a face reformă, de a lua măsurile necesare pentru continuarea luptei împotriva corupţiei, ”Parlamentul este privit ca fiind actorul numărul unu” şi orice fel de decizie negativă la nivelul Parlamentului este percepută puternic negativ la nivelul CE şi la nivelul unora dintre statele membre.

„Haideţi să nu mai ezităm în a spune că pot să funcţioneze toate instituţiile din sistemul judiciar foarte bine, dar dacă există la nivelul Parlamentului anumite decizii prin care se încearcă evitarea mersului firesc al diferitelor cazuri din punctul de vedere al sistemului judiciar, sigur că lucrurile astea vor fi văzute puternic negativ la nivelul CE şi al unor state membre”, a adăugat Orban.

El a evitat să dea o posibilă dată la care România ar putea intra în Spaţiul Schengen opinând totuşi că în cazul unui MCV pozitiv martie 2014 ar putea fi ”prima treaptă”.

„În momentul de faţă nu pot să vă dau nici un fel de orizont în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. Sigur, speranţa e că lucrurile vor fi favorabile şi că raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare de la sfârşitul acestui an va fi pozitiv, ceea ce ar putea permite o aderare la Schengen în prima treaptă, în martie 2014, dar sunt foarte multe necunoscute. Pot interveni probleme la noi, dar pot interveni probleme în Bulgaria”, a completat fostul comisar european.

El a mai afirmat că totul este de fapt „un joc diplomatic”, iar raportarea la MCV nu are legătură cu aderarea la Schengen, mai ales că România a îndeplinit criteriile tehnice.

În opinia lui, statele care se opun aderării ar trebui să spună concret ce mai trebuie să facă ţara noastră pentru deschiderea graniţelor.

„În momentul în care ai îndeplinit criteriile şi nu e vorba de criterii tehnice sau politice, pentru că există doar nişte criterii care sunt înscrise în legislaţia comunitară, normal că stai şi te întrebi: ce mai vreţi de la noi? Pentru că n-am recunoscut sub nicio formă această legătura între MCV şi aderarea la Schengen şi nu vom recunoaşte în continuare, pentru că nu e normal să se lege cele două chestiuni. E un joc diplomatic: spuneţi-ne exact ce mai vreţi să facem, astfel încât să puteţi să spuneţi că suntem complet pregătiţi din acest punct de vedere. Este clar că vor fi unele state membre, care vor face această legătură cu MCV şi atât timp cât vor considera că rapoartele CE nu sunt suficient de pozitive, în continuare vor avea argumente să ne amâne”, a subliniat Orban.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.