Liviu Dragnea: Comisarul Hahn e de acord că regionalizarea trebuie făcută în România în acest an

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, este de părere că regionalizarea României trebuie realizată şi că procesul trebuie încheiat în acest an, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea, după o întrevedere cu oficialul european.

‘I-am prezentat în linii mari comisarului /Johannes/ Hahn care sunt principiile regionalizării. Domnul comisar are acelaşi punct de vedere: că regionalizarea trebuie făcută în România şi trebuie făcută anul ăsta. Sigur, îi vom trimite în detaliu care sunt proiectele noastre. I-am răspuns la o serie de întrebări legate de faptul că reorganizarea guvernului nu a afectat sub nicio formă capacitatea, funcţionalitatea autorităţilor implicate în gestionarea fondurilor europene’, a declarat Liviu Dragnea în cadrul unui briefing de presă.

Ministrul a adăugat că a discutat cu înaltul oficial european despre modalitatea în care România va gestiona în acest an, în paralel, procesul de negociere a acordului de parteneriat cu Comisia Europeană pentru următorul exerciţiu financiar 2014-2020 şi, respectiv, procesul de regionalizare.

‘În linii mari, ne-am pus de acord, urmând ca, în perioada următoare, să comunicăm foarte strâns şi orice raport de progres pe care îl vom face în domeniul ăsta să-l trimitem comisarului, pentru a fi informat în permanenţă, pentru că trebuie să lucrăm foarte atent, în paralel cu negocierea pentru viitoarea arhitectură a programelor operaţionale’, a mai spus Dragnea.

El a precizat că Johannes Hahn s-a arătat interesat de modul în care autorităţile române văd viitoarea arhitectură a Programului Operaţional Regional (POR) şi a precizat că există două variante din acest punct de vedere. 

Prima ar fi să existe o singură autoritate de management şi câte un POR în fiecare regiune şi, ulterior, în 2-3 ani, competenţele să fie preluate de fiecare regiune administrativă, iar a doua, ca să existe o singură autoritate de management centrală şi un singur POR, iar organismele intermediare, care sunt Agenţiile de Dezvoltare Regionale, să devină autorităţi de management pe parcurs.

‘A rămas ca specialiştii noştri şi cei ai Comisiei să stabilească, în următoarea perioadă, care este cea mai bună soluţie din punctul de vedere al eliminării riscurilor posibile de a avea blocaje în administrarea acestor programe’, a mai declarat Liviu Dragnea, precizând că s-ar putea ajunge la un punct de vedere comun în următoarele două-trei săptămâni.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.