Lucia Varga: Plantarea primelor perdele forestiere de-a lungul autostrăzilor ar putea avea loc în primăvara 2014

Plantarea primelor perdele forestiere de-a lungul autostrăzilor ar putea avea loc în primăvara anului viitor, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, la prima acţiune de împădurire organizată în cadrul „Lunii Plantării Arborilor”.

„Sper ca în primăvara anului viitor să ne întâlnim de-a lungul unei căi de acces şi să plantăm primele perdele forestiere. Cred că acesta este un termen realist pentru că, în primul rând, trebuie să expropriem terenurile, să aprobăm proiectele şi să facem licitaţiile”, a spus Varga.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a adăugat că în urma discuţiilor cu ministrul Transporturilor toate exproprierile care se vor face pentru autostrăzi sau drumuri noi pe cauză de utilitate publică vor fi efectuate în mod direct şi pentru perdele forestiere.

„Avem o preocupare şi pentru perdele forestiere de-a lungul căilor de acces, unde, mai ales iarna, viscolirile sunt prezente şi pun probleme drumurilor şi circulaţiei. În măsura în care putem să facem aceste exproprieri pe actuala legislaţie şi în măsura în care promovăm noua legislaţie, care va face mai accesibilă exproprierea, vom pune în practică proiectele pe care le avem. Avem sume în buget pentru împăduriri şi pe baza priorităţilor pe care le avem, putem să le direcţionăm către perdele forestiere. În urma discuţiilor avute cu ministrul Transporturilor toate exproprierile care se vor face pentru autostrăzi sau drumuri noi pe cauză de utilitate publică vor fi făcute în mod direct şi pentru perdele forestiere”, a subliniat Lucia Varga.

În opinia acesteia, principala problemă în ceea ce priveşte plantarea perdelelor forestiere este legată de exproprierea terenurilor, la ora actuală existând studii de fezabilitate pentru 18.000 de hectare.

„Perdelele forestiere sunt necesare în zona de câmpie şi în zona în care începe deşertificarea, dar avem o problemă cu exproprierea terenurilor. Aşa cum este acum cadrul legal proprietarii de terenuri nu sunt stimulaţi în mod corespunzător să accepte această donaţie a terenurilor şi atunci trebuie să facem expropriere pentru cauză de utilitate publică. Avem deja 18.000 de hectare pentru care sunt întocmite studiile de fezabilitate şi vom încerca să prioritizăm aceste proiecte în funcţia de nevoi. În a doua parte a anului vrem să aprobăm hotărârile de guvern cu zonele în care vom face aceste împăduriri sub forma perdelelor forestiere”, a arătat ministrul Lucia Varga.

Potrivit sursei citate, plantarea perdelelor forestiere se va face în special în zona de sud şi de câmpie unde a început fenomenul de deşertificare.

„Proiectele prioritare de perdele forestiere vor fi în zona de sud, în zona de câmpie, unde a început fenomenul de deşertificare şi unde există astfel de zone. Ne vom focaliza şi de-a lungul Dunării, unde se pretează, pentru a împiedica ritmul deşertificării”, a adăugat ministrul citat.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a participat marţi la prima acţiune de împădurire organizată în cadrul „Lunii Plantării Arborilor” de Romsilva pe raza Ocolului Silvic Snagov din cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, unde a plantat peste 20 de puieţi forestieri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.