Marga îl acuză pe Pleşu de minciuni sistematizate cu privire la ICR

Preşedintele Institutul Cultural Român (ICR), Andrei Marga, îl acuză pe Andrei Pleşu că proferează minciuni sistematizate la adresa ICR şi a sa. „Andrei Pleşu atacă continuu fără a se informa, iar dacă îndrăzneşti să îi răspunzi eşti deja ‘în derapaj’. Îmi pare rău că trebuie să revin la dânsul şi o fac, mărturisesc, cu reţinere şi doar obligat de noile sale minciuni sistematizate cu privire la Institutul Cultural Român actual şi la modesta mea persoană”, afirmă preşedintele ICR, într-un comunicat transmis, marţi.

Precizând că nu a avut „în ultimii zece ani vreo discuţie, necum dezbatere, cu Andrei Pleşu”, Marga subliniază că „dacă s-ar informa cu acurateţe”, acesta „ar constata că nu a fost invitatul ICR la Salon du Livre (22-25 martie 2013), ci invitatul editurii franceze la care ICR a plătit traducerea volumului său”.

„El spune că instituţia din partea căreia a beneficiat financiar este ‘în plin derapaj’, dar nu indică vreun fapt. Nici nu poate indica, căci nu există astfel de fapte. Este oare derapaj să aduci o nouă strategie în ICR, care să readucă instituţia la misiunea pe care legea i-o încredinţează? Este derapaj să sincronizezi înţelegerea culturii? Este derapaj să pui capăt scurgerii de bani publici în beneficiul abuziv al unor persoane? Este derapaj defeudalizarea instituţiei? Este derapaj să pui în joc programe noi pentru creatorii din varii domenii ale culturii?

Este ‘răfuială politică’ limpezirea unor fapte aflate la limita legii, conform obligaţiilor legale? Este derapaj să înnoieşti personalul din străinătate pentru o nouă imagine a ţării? Este derapaj transparenţa completă, care se observă în tot ceea ce face ICR? Este derapaj să faci concursuri pe posturi, în locul numirilor preferenţiale?”, se întreabă retoric preşedintele ICR.

În opinia acestuia, „dacă s-ar informa cu acurateţe, Andrei Pleşu şi cei care îl acompaniază ar constata că ICR nu ‘a contaminat organizarea Salonului’, căci aceasta aparţine firmei franco-engleze”. „Se înţelege că fiecare dintre cei care sunt invitaţi – de către partea franceză, de ICR sau Ministerul Culturii – procedează cum doreşte. Dorim ca fiecare să participe, dar respectăm decizia fiecăruia. Nu este, însă, demn ca o decizie sau alta pe care o iei să o pui în seama altuia”, declară Andrei Marga.

Preşedintele ICR mai precizează „şi pentru cei care au ales să nu răspundă invitaţiei franceze că grupul celor peste o sută de autori prezenţi la Salon du Livre – Nicolae Breban, Eugen Simion, Matei Vişniec, Eugen Uricariu, Nicolae Manolescu, Dan Berindei, Norman Manea, Marius Sala, Stelian Tănase, Mircea Dinescu, Ileana Mălăncioiu, Ioana Drăgan, Gabriela Adameşteanu, Dumitru Ţepeneag, Ana Blandiana; Mircea Martin, Ion Mureşan, Paul Cernat, Virgil Tănase şi mulţi alţii, împreună cu numeroase edituri din ţară şi din străinătate – reprezintă convingător cultura română”, nicio persoană neputând „confisca această cultură”.

O serie de autori români, printre care Neagu Djuvara, Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Augustin Buzura şi D. R. Popescu, ultimii doi invocând motive medicale, au anunţat că nu vor participa la marea sărbătoare a cărţii de la Paris.

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat duminică seară, că fiecare scriitor invitat Salon du Livre de la Paris poate să decidă cum doreşte în ceea ce priveşte participarea sau neparticiparea sa la acest eveniment. „Fiecare ia decizia cum doreşte”, a spus preşedintele ICR.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.