Mariana Câmpeanu: Problemele fundamentale ale asistenţei sociale în România rămân finanţarea şi deficitul de personal

Problemele fundamentale ale asistenţei sociale în România rămân finanţarea şi deficitul de personal din domeniu, a declarat ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, în mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale.

‘Trebuie să fim conştienţi că investiţia în asistenţa socială este o investiţie în bunăstarea actuală şi viitoare a societăţii noastre. Investiţia în asistenţa socială duce la evitarea blocajelor sociale şi la menţinerea unei societăţi solidare. În domeniul resurselor umane, este cunoscut faptul că avem nevoie de încă cel puţin 10.000 de persoane care să lucreze în sistemul de asistenţă socială, cel mai mare deficit fiind înregistrat în zona de servicii sociale’, a explicat Mariana Câmpeanu.

Aceasta a subliniat că asistenţa socială este domeniul intrinsec legat de oamenii aflaţi în situaţie de marginalizare socială sau care riscă excluderea socială şi o preocuparea constantă a MMSFPV este planificarea strategică a sistemului de asistenţă pentru a deservi, prin politicile promovate, interesele celor care au nevoie de sprijin pentru a-şi depăşi circumstanţele.

‘Privită cu cinism ca povară a societăţii uneori, asistenţa socială trebuie să redevină ceea ce este în cadrul domeniul social – prioritatea naţională şi europeană pentru ajutarea celor care nu se pot ajuta singuri’, a mai spus ministrul Muncii.

În fiecare an, în a treia marţi a lunii martie, se serbează în lume Ziua Mondială a Asistenţei Sociale.

Asistenţa socială lucrează în parteneriat cu alte profesii pentru integrarea socială a persoanelor, grupurilor şi comunităţilor dezavantajate, facilitând coeziunea socială în perioadele de schimbare. Astfel, misiunea asistenţei sociale este de a susţine persoanele vulnerabile pentru a-şi dezvolta întregul lor potenţial uman şi socio-profesional şi de a le proteja faţă de riscurile disfuncţionalităţilor sociale şi economice.

Citește și
1 Comentariu
  1. Sarantocul de Romania spune

    Atata vreme cat in Ue nu s-a stabilit care este tariful orar pentru munca prestata nici sa nu avem alte pretentii.Toti au intrat acolo cu paul inainte dar fara sa gandeasca pentru omul de rand.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.