Ministrul Corlăţean vrea soluţii pentru diminuarea cheltuielilor efectuate de români pentru un serviciu consular

Ministrul Titus Corlăţean a luat parte marţi la lucrările Reuniunii Consulare organizată de MAE cu participarea personalului cu atribuţii consulare din cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României din Italia, Spania, Grecia şi Portugalia, solicitând identificarea unor soluţii viabile pentru diminuarea cheltuielilor efectuate de cetăţenii români pentru un serviciu consular.

Potrivit unui comunicat al MAE remis marţi , reuniunea de la Roma (18-21 martie) are drept scop uniformizarea practicilor consulare, cunoaşterea legislaţiei comunitare şi modalităţile de transpunere şi implementare a acesteia.

„În cadrul discuţiilor ministrul afacerilor externe a solicitat participanţilor să analizeze şi să găsească soluţii viabile atât pentru diminuarea cheltuielilor efectuate de cetăţenii români pentru un serviciu consular, cât şi pentru uniformizarea documentelor de suport care stau la baza prestării serviciilor consulare. Au fost discutate aspecte cu privire la gestionarea situaţiilor de criză şi a altor situaţii deosebite în care sunt implicaţi cetăţeni români, în contextul creşterii numărului celor care şi-au stabilit domiciliul/reşedinţa în spaţiul UE, fapt ce a generat o amplificare a problematicii în materie: accidente, conflicte de muncă, minori neînsoţiţi, spitalizări, cazuri de privare de libertate, transfer de persoane condamnate, transport medical, trafic de persoane, infracţiuni cu violenţă având victime cetăţeni români, problematica cetăţenilor români de etnie romă, delincvenţa juvenilă şi altele”, se arată în comunicatul citat.

În acest context, ministrul Titus Corlăţean a dispus să se identifice, în regim de urgenţă, un spaţiu care să corespundă volumului activităţilor consulare desfăşurate de Ambasada României la Roma.

„Împreună cu reprezentanţii instituţiilor partenere participante au fost analizate cazuri întâlnite şi identificate soluţii pentru a asigura mecanisme rapide pentru acordarea asistenţei consulare cetăţenilor români în străinătate”, mai informează Ministerul de Externe.

MAE menţionează că la respectiva reuniune participă şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei şi Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

De asemenea, MAE anunţă că ministrul Corlăţean a participat marţi şi la ceremonia solemnă de inaugurare a pontificatului Papei Francisc, desfăşurată în Cetatea Vaticanului, Piaţa Sfântul Petru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.