România va solicita prelungirea termenului pentru adoptarea unei legislaţii adecvate privind restituirea proprietăţilor

România va solicita prelungirea cu o perioadă de trei săptămâni maximum o lună a termenului de 12 aprilie, până la care ţara noastră trebuia să adopte o legislaţie adecvată privind regimul restituirii proprietăţilor, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, după întâlnirea, la Palatul Victoria, cu secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland.

„Exista termenul de 12 aprilie până la care România trebuia să adopte o legislaţie adecvată privind regimul restituirii proprietăţilor. Am apreciat poziţia constructivă atât a Curţii Europene, cât şi a structurilor de specialitate din cadrul Consiliului Europei faţă de această problemă extrem de delicată a României, iar dacă anul trecut a fost un an cu foarte multe tulburări politice, anul acesta trebuie să aducă o soluţie definitivă şi conformă standardelor europene pentru această problemă”, a spus primul-ministru.

El a mai precizat că acesta a fost unul dintre subiectele semnificative abordate şi în discuţia cu secretarul general al CoE, fiind importantă adoptarea unei soluţii care să fie în conformitate cu standardele Curţii Europene a Drepturilor Omului.

„Şi am decis împreună că cea mai bună soluţie este să avem o discuţie detaliată asupra textului legii înainte ca această lege să fie adoptată. Iar dacă vor exista observaţii pentru propunerea legislativă din partea departamentelor specializate, aceste observaţii trebuie şi vor fi avute în vedere în textul legii. Din acest motiv vom face o solicitare oficială pentru prelungirea termenului de 12 aprilie, cu o perioadă de trei săptămâni, maxim o lună, până când avem finalizată această discuţie tehnică”, a precizat Victor Ponta.

El a adăugat că în cursul lunii aprilie responsabili din Guvernul României vor fi la Strasbourg şi vor discuta cu specialiştii Curţii Europene, în aşa fel încât forma finală a legii să fie conformă cu standardele acestei structuri.

„Vom face către Curte o cerere oficială în acest sens, iar responsabilii Guvernului României, începând de săptămâna viitoare, vor fi în contact direct la Strasbourg cu specialiştii Curţii. Important e ca soluţia finală adoptată să fie o soluţie bună şi o soluţie conformă cu practica Curţii Europene”, a subliniat primul-ministru.

Pe 14 martie, în debutul şedinţei de Guvern, primul-ministru a anunţat că Executivul ar urma să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pe 26 martie pentru proiectul de lege privind soluţionarea problemei retrocedărilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.