Românii din Cipru, îngrijoraţi de perspectiva impozitării depozitelor bancare

Aproximativ 40.000 de români care locuiesc şi muncesc în Cipru ar putea fi afectaţi de controversatul plan ce prevede impozitarea depozitelor bancare, condiţia impusă de UE, BCE şi FMI în schimbul pachetului de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro, dar respinsă marţi seară de Parlamentul de la Nicosia, transmite site-ul balkaninsight.com.

‘Toţi românii de aici vor fi afectaţi. Ei nu au depozite semnificative în bănci, dar orice taxare a acestora, chiar şi de 6,75%, va fi o povară’, a declarat inginerul Bogdan Popescu, care lucrează în Limassol, al doilea oraş din Cipru. Acesta a adăugat: ‘Sunt din ce în mai puţine locuri de muncă aici şi majoritatea oamenilor se bazează pe depozitele lor bancare atunci când nu lucrează. Credeam că depozitele noastre sunt garantate de stat’.

Ca o condiţie pentru acordarea unui plan de asistenţă financiară internaţională în valoare de 10 miliarde de euro, miniştrii de finanţe din zona euro au impus statului cipriot să impoziteze cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume. Oficialii ciprioţi doresc ca depozitele bancare mai mici de 20.000 de euro să fie scutite de la plata taxei, celor între 20.000 şi 100.000 de euro ar urma să le fie impusă o taxă de 6,75%, iar pentru cele mai mari de 100.000 de euro taxa va rămâne nemodificată la 9,9%.

Companiile din România va fi de asemenea afectate de impozitarea depozitelor bancare, dacă acestă măsură va fi în cele din urmă menţinută. România are aproximativ 5.100 de companii offshore înregistrate în Cipru. Nu există date care să indice suma de bani deţinută de firmele româneşti în băncile din Cipru.

Românii formează a treia mare comunitate de străini în Cipru, după greci şi britanici. Majoritatea au venit după aderarea României la UE, în 2007, şi au slujbe modest plătite.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.