EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Spania: Sindicaliştii din Huelva denunţă „practici ilegale” în angajarea muncitorilor sezonieri români

0

Sindicaliştii de la UGT au criticat angajarea lucrătorilor sezonieri români în provincia andaluză Huelva, prin companii de intermediere care s-ar folosi de practici ilegale şi care nu respectă contractele colective pentru munca în agricultură, oferind salarii mai mici, după cum semnalează El Pais. Secretarul general al UGT din regiune, Luciano Gómez, susţine că sosirea muncitorilor sezonieri din România pentru culesul de căpşuni provoacă „nervozitate, nelinişte şi tensiune” printre localnici şi străinii stabiliţi acolo.

Poziţia sindicaliştilor locali vine după ce, în urmă cu mai puţin de o săptămână, reprezentanţii Confederaţiei sindicale CC.OO (Comisiones Obreras), au solicitat în faţa subprefectului din provincia Huelva, Enrique Pérez Viguera, ca întreprinzătorii care caută mână de lucru pentru culesul de căpşuni să nu fie autorizaţi să angajeze mână de lucru din România. Autorităţile locale răspundeau atunci că, indiferent dacă în urma stabilirii unui moratoriu asupra acestei libere circulaţii a lucrătorilor, contractarea românilor este supusă autorizării administrative, ea nu este restrânsă cu vreo limită cantitativă, în cazul în care se întrunesc condiţiile legale.

Luciano Gómez a lansat însă un apel către angajatorii locali, pentru a acorda prioritate mâinii de lucru locale, îndemnându-i pe aceştia să respecte prevederile generale legate de salarii şi cazare.

El Pais precizează că UGT a depus o plângere în acest sens la subprefectură, însă nu şi la Inspecţia Muncii. Pe de altă parte, sursa menţionată aminteşte că sindicatul CC.OO le-a cerut de asemenea autorităţilor locale să nu accepte angajarea românilor, întrucât mâna de lucru locală disponibilă în Huelva este suficientă pentru a acoperi necesităţile noilor sezoane de cules.

O altă voce din cadrul sindicatului UGT, secretarul general al federaţiei agroalimentare andaluze FITAG, Pedro Marcos, critică faptul că aceste agenţii de intermediere a contractelor de muncă în agricultură, din România şi din Franţa, vin cu proprii angajaţi la cules, oferă salarii sub normele stabilite – 38,34 de euro pe zi de lucru, faţă de 20 de euro, cât oferă aceste firme. Autorităţile locale nu au capacitatea de a reglementa şi controla relaţiile de muncă în agricultură şi ar trebui ca aceste companii de intermediere să poată fi controlate de administraţie, cu autorizaţii eliberate de serviciile locale pentru ocuparea locurilor de muncă, mai consideră sindicalistul.

Amintind că guvernul de la Madrid susţine principiul UE potrivit căruia în cadrul acesteia funcţionează libera circulaţie a persoanelor, El Pais mai consemnează că sezonul culesului de căpşuni generează aproximativ 85.000 de locuri de muncă temporare, în provincia andaluză Huelva se află aproximativ 64.000 de şomeri, iar în ultimii ani, lucrătorii sezonieri au fost aproape în totalitate angajaţi din regiune, şi există numai un cuantum de rezervă de angajaţi sezonieri din Maroc, de aproximativ 2.000 de persoane.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.