Unul dintre urşii confiscaţi de pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru, operat la Zoo Bucov

Unul dintre cei doi urşi confiscaţi la sfârşitul lunii februarie de pe proprietatea lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, a fost operat de medicii fundaţiei Vier Pfoten, animalul fiind apoi mutat, împreună cu celălalt exemplar, într-un alt amplasament al Grădinii zoologice de la Bucov.

Potrivit unui comunicat al Vier Pfoten remis, marţi, presei, ursul Baloo a fost operat în cursul zilei de luni, intervenţia fiind necesară pentru extirparea unui abces localizat în zona gâtului.

”Operaţia a fost dusă la bun sfârşit de doi veterinari ai Vier Pfoten, în colaborare cu medici parteneri ai organizaţiei, în clinica mobilă a Vier Pfoten adusă la Zoo Bucov. Ursul şi-a revenit din anestezie la scurt timp după operaţie, iar starea lui este în prezent foarte bună”, se precizează în comunicatul citat.

Baloo şi sora lui, doi urşi a căror vârstă este estimată la doi ani, au fost mutaţi într-un alt amplasament al Grădinii zoologice de la Bucov a cărui suprafaţă este de 8.000 de metri pătraţi. La finalul perioadei de acomodare, cei doi urşi confiscaţi de la domiciliul lui Nuţu Cămătaru vor împărţi acelaşi spaţiu împreună cu cele două ursoaice mature ale grădinii.

”Ne bucurăm că într-un timp atât de scurt am reuşit mutarea ursuleţilor într-un amplasament corespunzător, care le va oferi condiţii mai bune de viaţă de-acum încolo”, a declarat, potrivit comunicatului de presă, Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte la Vier Pfoten.

Şase animale sălbatice – doi urşi şi patru lei – au fost confiscate, la sfârşitul lunii februarie, de pe proprietatea lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, acestea fiind relocate temporar la Grădina zoologică din Bucov, aflată în Parcul Memorial „Constantin Stere” şi administrată de Primăria Ploieşti.

La acel moment, coordonatorul de proiecte al fundaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, a declarat că în mod sigur condiţiile oferite de Grădina zoologică de la Bucov sunt mai bune decât cele pe care cele şase animale le aveau pe proprietatea lui Ion Balint.

„Urmează ca într-o lună şi jumătate să luăm cea mai bună decizie pentru animale. Condiţiile cu siguranţă sunt mai bune, aici au hrană adecvată şi asistenţă medicală, iar o grădină zoologică are mai multă experienţă decât orice persoană particulară”, a afirmat, la acel moment, reprezentantul Vier Pfoten.

El a precizat că varianta potrivit căreia leii vor fi trimişi în Africa de Sud este luată în calcul.

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, alături de reprezentanţii organizaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten, au descins, la 27 februarie, la domiciliul lui Ion Balint pentru a confisca animalele sălbatice pe care familia acestuia le deţinea ilegal de mai bine de 15 ani şi pentru a le reloca, temporar, la Grădina zoologică de la Bucov.

Conform legislaţiei în vigoare, deţinerea în captivitate a animalelor sălbatice este permisă persoanelor fizice numai cu acordul scris al ANSVSA şi pe o perioadă de timp limitată.

Încălcarea prevederilor legale privind deţinerea şi comercializarea animalelor sălbatice reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală de la 500 la 10.000 de lei şi confiscarea animalelor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.