EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Zgonea: Până la sfârşitul lui iunie vor fi stabilite chestiunile legate de numărul de parlamentari

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi la finalul şedinţei Comisiei parlamentare pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale că până la sfârşitul lunii iunie vor fi stabilite chestiunile legate de numărul de parlamentari şi modul de distribuire a mandatelor, intenţia fiind „de a construi un cod electoral”.

„Chestiunile de principiu se stabilesc cu două treimi din voturile membrilor comisiei. Săptămâna viitoare vom avea chestiunile de principiu stabilite. (…) Până la sfârşitul lunii iunie vom avea stabilite foarte clar chestiunile legate de numărul de parlamentari, modul de distribuire a mandatelor. Intenţia noastră este de a construi un cod electoral”, a afirmat Zgonea.

El a spus că membrii comisiei au ajuns la concluzia că actuala lege electorală şi-a arătat limitele, Parlamentul fiind „suprapopulat”.

„Concluzia de la care plecăm este că actuala lege electorală şi-a arătat limitele pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor, avem un Parlament suprapopulat. Suntem într-o situaţie inedită, sunt colegii în care primii trei competitori au intrat. Există o necesitate clară în clasa politică românească de a schimba legea privind alegerea deputaţilor şi senatorilor”, a susţinut preşedintele Comisiei parlamentare pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.

Potrivit lui Zgonea, comisia pe care o conduce trebuie să aibă acelaşi program cu Comisia pentru modificarea Constituţiei, în care vor fi stabilite principiile.

„Ne-am pus de acord astăzi ca săptămâna viitoare să putem să avem a doua citire a regulamentului comisiei, pe care să îl trimitem către plenul reunit. Am stabilit o listă cu organizaţiile neguvernamentale care şi-au arătat disponibilitatea pentru a ne analiza aceste texte şi aş exprima opiniile la momentul oportun, cu instituţiile academice care doresc să fie şi ele consultate, alături de instituţiile centrale şi de Ministerul Justiţiei, care este obligatoriu pentru noi să le consultăm la un moment dat”, a mai spus Valeriu Zgonea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata