21 martie – Ziua Mondială a Sindromului Langdon – Down

Organizaţia internaţională a persoanelor cu sindromul Down (Down Syndrome International – DSI) a decis oficial în 2006 marcarea la 21 martie, a Zilei Mondiale a Sindromului Langdon – Down (World Down Syndrome Day / Journée Mondiale de la Trisomie 21).

 Data a fost aleasă pentru a simboliza unicitatea celor trei cromozomi 21 care determină apariţia Sindromul Down.

Manifestările dedicate zilei au început în 2006, devenind, cu fiecare ediţie, tot mai numeroase şi mai ample.

Organizaţia Naţiunilor Unite a recunoscut pentru prima dată în 2012 marcarea Zilei Mondiale a Sindromului Down şi a organizat Conferinţa cu tema ‘Construindu-ne viitorul’, la sediul din New York, SUA. Ziua de 21 martie a fost recomandată pentru a fi marcată în toate ţările membre ONU.

În 2013, pentru a marca Ziua Sindromului Down, ONU organizează Conferinţa cu tema ‘Dreptul la muncă’ punând în evidenţă dreptul persoanelor care suferă de această boală la un loc de muncă adecvat. ONU subliniază importanţa educaţiei, a unei îngrijirii medicale corespunzătoare precum şi necesitatea unui sprijin din partea comunităţii pentru persoanele cu sindrom Down, pentru obţinerea unei vieţii independente.

Potrivit ONU, sindromul Down afectează aproximativ 1 din 800 de nou-născuţi la nivel mondial, provocând dizabilitate intelectuală şi fizică, precum şi problemele medicale asociate. Sindromul Down este o dispunere cromozomială naturală care a făcut parte întotdeauna din condiţia umană, fiind universal prezent în toate naţiile, genurile şi mediile socio-economice, deşi există o mare variaţie a acestei incidenţe în întreaga lume.

Toţi cei care marchează Ziua Mondială a Sindromului Down oriunde în lume pot alege propriile teme, activităţi şi evenimente pentru a contribui la ridicarea gradului de conştientizare a ceea ce reprezintă sindromul Down.

În 2012, Ziua Mondială a Sindromului Down a fost marcată pentru prima dată în România. În 18 oraşe s-au desfăşurat evenimente dedicate persoanelor cu sindrom Down.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.