EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,47 RON
(-0.19%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.12%)

Dorin Florea propune Târgu Mureş drept capitală a unei eventuale regiuni Mureş-Harghita-Covasna

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, prim-vicepreşedinte PDL, a afirmat, miercuri, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta şi preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, că acest municipiu trebuie să devină capitala unei regiuni care să cuprindă judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, dată fiind experienţa pozitivă în gestionarea relaţiilor interetnice.

‘Scopul scrisorii mele este să vă rog să luaţi în calcul şi în analiza domniilor voastre, deasupra oricărei argumentaţii, interesul naţional neperceput bine încă în restul ţării, de propunere a municipiului Târgu Mureş ca şi capitală regională pentru regiunea care va cuprinde (şi) judeţele Mureş, Harghita şi Covasna. Ţinând cont de experienţa unică ce o am în calitate de lider al administraţiei locale târgumureşene în legătură cu fenomenul interetnic din ultimii 20 ani, având în vedere rezultatele pozitive de neimaginat obţinute aici, vă rog domnilor să acceptaţi invitaţia mea de a veni şi de a ne întâlni la Târgu Mureş’, a arătat Florea.

Primarul a subliniat că există ‘riscuri majore’ dacă se transferă coordonarea conducerii unor judeţe cu comunităţi mixte româno-maghiare unei administraţii care este lipsită de experienţa administrării unei astfel de comunităţi.

‘Succesul administraţiei pe care am condus-o, pe linia dezvoltării unui climat de armonie interetnică, experienţa şi recunoaşterea rezultatelor noastre demonstrate în timp sunt argumente serioase pentru a lua decizia de a propune Târgu Mureş capitala regională a unei regiuni care sa înglobeze şi cele trei judeţe sus amintite. Această propunere şi adoptarea ei ar constitui o garanţie pentru români şi o garanţie pentru maghiarii din Mureş, Covasna şi Harghita că actul administrativ se va realiza în aceleaşi condiţii în care se realizează în prezent, la Târgu Mureş, că administraţia va avea aceeaşi poziţie echidistantă, că orice problemă interetnică care va apărea va fi rezolvată cu calm şi imparţialitate’, a afirmat Dorin Florea.

Acesta a susţinut că pentru a înţelege şi conduce o comunitate mixtă română-maghiară este nevoie de cel puţin 20 ani de experienţă şi interacţiune cu aceasta şi că singura soluţie verificată de capitală pentru regiunea care va cuprinde judeţele Mureş, Harghita şi Covasna este Târgu Mureş.

Edilul i-a invitat pe Victor Ponta şi pe Crin Antonescu la Târgu Mureş, ‘aici unde exact acum 23 ani românii se luptau cu maghiarii pe străzi şi unde ani de zile, în continuare, plutea în aer miros de ură şi răzbunare’, arătând că îşi doreşte ca cei doi politicieni să fie mândri de contribuţia avută la dezvoltarea economică şi climatul de armonie interetnică a judeţelor Mureş, Covasna şi Harghita.

‘Aş fi vrut să vă comunic direct şi personal ideile din această scrisoare deschisă dar sunt sigur că interpretările care le-ar fi dat mass media şi toţi colegii noştri, de oricare parte a eşicherului politic, ar fi fost eronate. Mesajul meu nu are un caracter de imagine şi nici vreo altă conotaţie decât cea care se deduce direct de aici. Sper că nimeni nu va încerca să răstălmăcească iniţiativa mea, dându-i conotaţii pur politice. Ca primar îmi susţin oraşul, ca mureşean îmi susţin judeţul. Cu toţii ne batem pentru avantajele regionalizării şi nu ascund faptul că dacă veţi da curs acestei scrisori, Târgu Mureş va avea de câştigat’, a mai susţinut Dorin Florea.

Edilul a precizat că în spatele argumentelor în privinţa capitalei stau şi interesele financiare pentru fondurile europene ca urmare a regionalizării, dar şi faptul că municipiul Târgu Mureş este un oraş stabil din punct de vedere al relaţiilor interetnice.

Florea spune că aceste fapt este demonstrat de mitingul din 10 martie, pentru autonomie, când ‘târgumureşenii, românii şi maghiarii, au rămas în case sau au trecut fără să le acorde atenţie celor sub 3.000 de manifestanţi aduşi cu autocarele din întreaga Transilvanie şi care scandau pe străzi ‘Ţinutul Secuiesc nu e România”.

‘Acum mulţi ani, dacă se întâmpla aşa ceva, ar fi izbucnit un război civil la Târgu Mureş (…) Aş vrea să vă atrag atenţia că rezultatele la care am ajuns, nu au apărut din senin. Împreună cu aparatul primăriei am depus ani de zile eforturi supraomeneşti să facem faţă provocărilor, am sădit un sâmbure de armonie interetnică ce a răsărit şi s-a dezvoltat firav, udat cu eforturile şi înţelegerea populaţiei (…) Am învăţat din fiecare greşeală, zi de zi şi am reuşit în final să ne câştigăm încrederea ambelor etnii. Experienţa vastă câştigată în acest sens este unică, nu mai avem în ţară nici un oraş mare care să se fi aflat în situaţiile precedente în care s-a găsit Târgu Mureş. Din afară nu se văd şi nu se înţeleg complexitatea şi dimensiunea evenimentelor şi nici a parcursului social al fenomenului’, a mai accentuat Dorin Florea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata