FACIAS: Abuzurile din energie – sesizate din martie 2012 Parchetului General

Abuzurile din energie au fost sesizate din martie 2012 Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), dar, cu toate acestea, până în prezent Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) nu a mai fost informată cu privire la actele de cercetare penală efectuate în dosar, susţine fundaţia într-un comunicat de presă emis joi.

„În contextul ultimelor afirmaţii ale premierului Victor Ponta referitoare la plângerea depusă la DNA împotriva fostului ministru al economiei, Adriean Videanu, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului informează că, încă din luna martie 2012, a fost depusă la PÎCCJ o plângere penală cu nr. 2827/23.03.2012 împotriva persoanelor care se fac vinovate de săvârşirea infracţiunilor de subminarea economiei naţionale şi complot”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, în plângerea depusă FACIAS arăta că în august 2011 Ministerul Economiei, condus în acea perioadă de Adriean Videanu, a încheiat şi prelungit un contract cu o societate comercială cu acţionariat străin, „în baza căruia au fost livrate direct cantităţi de energie la un preţ cu aproape 50% mai mic decât cel real”.

„Mai mult decât atât, preţul era chiar mai mic decât cel oferit consumatorilor interni. Firma respectivă care a cumpărat energia de la statul român cu 38 de euro a revândut o parte din aceasta cu 50 de euro către Ungaria, Serbia şi Bulgaria. Întrucât nu a reuşit să exporte întreaga cantitate de energie, diferenţa rămasă a fost revândută pe piaţa internă la un preţ aproape dublu decât cel de achiziţie. În plus, selectarea societăţii respective a fost făcută fără a fi îndeplinite formalităţile legale exprese de organizare a unei licitaţii”, se susţine în comunicat.

Deşi la plângere FACIAS a anexat toate documentele relevante ajunse în posesia sa, din martie 2012 şi până în prezent nu a mai fost informată cu privire la actele de cercetare penală efectuate în dosar, mai relevă sursa citată.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că, potrivit raportului Corpului de Control, care urmează să fie trimis la DNA, sub semnătura fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, Hidroelectrica şi bugetul României au fost prejudiciate cu sute de milioane de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.