Guvernul a avizat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea CES

Guvernul a avizat miercuri proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social şi a transmis Parlamentului actul normativ, spre aprobare, informează un comunicat al Executivului.

În prezent, organizarea şi funcţionarea CES sunt reglementate prin Legea 62/2011 – Legea Dialogului Social.

„Prin prezentul proiect de lege se propune reglementarea distinctă a organizării şi funcţionării Consiliului Economic şi Social, fiind abrogate prevederile corespunzătoare din Legea 62/2011, Legea Dialogului Social”, precizează Guvernul.

Executivul arată că pentru eliminarea unor confuzii de interpretare în procedura de desemnare a reprezentanţilor organizaţiilor sindicale şi patronale în CES, în proiectul de lege este precizat în mod explicit că fiecare organizaţie sindicală sau patronală reprezentativă la nivel naţional are dreptul la un loc în Consiliul Economic şi Social.

În plus, pentru o acoperire cât mai largă a intereselor dezbaterii civice privind situaţia economică şi socială din România, Guvernul menţionează că au fost extinse domeniile de competenţă ale CES.

„De asemenea, pentru eliminarea unor confuzii de interpretare, au fost eliminate clauzele privind durata, mandatul şi procedura de revocare a preşedintelui CES”, explică Executivul.

Proiectul prevede şi că funcţia de secretar general al CES nu este publică.

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit miercuri cu membri ai Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Sindicaliştii au precizat că forma proiectului de lege privind CES care a fost convenită în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii le-a provenit într-o altă variantă decât cea promovată iniţial.

Ei au arătat că la aceste discuţii au avut observaţii majore legate de posibilitatea desemnării unui membru pentru fiecare organizaţie care face dovada reprezentativităţii iar diferenţa până la 15 membri de fiecare parte – sindicate şi patronate – să fie acceptată prin protocol sau prin vot.

Sindicaliştii au solicitat să fie discutat şi modul în care se constată absenţele de la şedinţele CES.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.