Jorge Bergoglio, devenit Papa Francisc, condamna în 2010 ”carierismul” din cadrul Bisericii

Arhiepiscopul de Buenos Aires, devenit Papa Francisc săptămâna trecută, a condamnat ”carierismul” din cadrul Bisericii într-o carte de convorbiri datând din 2010, potrivit unor extrase din versiunea italiană a lucrării publicată joi, relatează AFP.

”Când papa era un suveran trecător şi spiritual, intrigile de la curte se amestecau cu toate celelalte. Dar, oare nu este cazul încă ?”, se întreba cardinalul Bergoglio în cartea ce datează din 2010, din care revista săptămânală Panorama publică pagini bune. ”Da, toate acestea există încă, deoarece sunt ambiţiile oamenilor Bisericii, deoarece, din nefericire, există păcatul carierismului”, a adăugat el.

Intitulată ”Sobre el cielo y la tierra” /Precum în cer, aşa şi pe pământ/, cartea de convorbiri dintre cardinalul Bergoglio şi Abraham Skorka, rabinul comunităţii evreieşti Benei Tikva, va fi publicată în Franţa în mai a.c.

În carte, cardinalul – devenit ulterior papă – prezintă astfel o viziune privind rolul preoţilor şi al responsabililor religioşi, ce anunţă stilul imprimat cu simplitate şi umilinţă de care el a dat dovadă de la începutul Pontificatului său.

”Când un prelat conduce o dieceză sau o parohie, el trebuie să ştie să-şi asculte comunitatea, pentru a-şi pregăti bine deciziile şi pentru a o conduce. În schimb, dacă el vrea să se impună şi să spună, într-un mod sau altul, ‘Eu sunt cel care dă ordine’, atunci el cade în clericalism”, este de părere Bergoglio.

În opinia cardinalului argentinian, Biserica trebuie să dialogheze cu puterea politică, dar ea trebuie să aibă grijă să nu-i ia partea. ”Ceea ce face un preot este un fapt politic, dar unii se amestecă în politică”, afirmă cardinalul Bergoglio, adăugând: ”Religia posedă un patrimoniu pe care ea îl pune în slujba poporului, dar, dacă începe să se amestece în politică şi să impună lucruri pe sub mână, atunci ea se transformă într-un instrument al puterii nefaste”.

Vorbind despre Sfântul Francisc de Assisi /al cărui prenume l-a luat în calitate de papă/, cardinalul subliniază că el ”i-a adus creştinătăţii modul de a înţelege sărăcia prin opoziţia faţă de lux, orgoliu şi vanitatea puterilor civile şi ecleziastice din epocă”. ”El a schimbat istoria”, a conchis cardinalul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.