Majoritatea ciprioţilor vor să iasă din zona euro şi să meargă alături de Rusia

0

Doi din trei ciprioţi susţin ideea ieşirii ţării lor din zona euro şi consolidarea în schimb a relaţiilor cu Rusia, relevă datele unui sondaj publicat miercuri în contextul controverselor legate de solicitarea troicii UE-BCE-FMI de a se impozita depozitelor constituite în băncile din Cipru, ca o condiţie prealabilă pentru acordarea unui împrumut acestei ţări, consemnează agenţia EFE citând postul privat de televiziune Sigma.

De asemenea, 91% dintre persoanele intervievate aprobă votul negativ pe care parlamentul cipriot l-a dat planului de asistenţă financiară propus de troică.

În urma crizei izbucnite după acest vot, care a obligat băncile din Cipru să-şi suspende activitatea, o bună parte dintre cetăţenii acestei ţări îşi manifestă respingerea faţă de moneda euro. Astfel, 67,3% dintre participanţii la sondaj au răspuns ‘da’ la întrebarea dacă sunt de acord ca Ciprul să iasă din zona euro şi să-şi consolideze relaţiile cu Rusia, numai 24% dintre ei având o opţiune contrară.

Cât priveşte soluţia pentru rezolvarea crizei actuale, 28% dintre persoanele chestionate consideră că aceasta trebuie găsită pe plan intern printr-un ‘auto-împrumut’ între instituţiile cipriote, 18,1% se gândesc la beneficiile rezultate din exploatarea zăcămintelor de gaze naturale descoperite recent, în timp ce 14,6% preferă soluţionarea problemei printr-o colaborare cu Rusia, numai 5,5% optând pentru un împrumut extern şi 3,8% pentru taxarea depozitelor bancare.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.