Nicolăescu: Coplata intră în vigoare la 1 aprilie odată cu contractul-cadru privind sistemul de asigurări sociale de sănătate

Coplata pentru serviciile medicale intră în vigoare de la 1 aprilie, odată cu aplicarea contractului-cadru privind sistemul de asigurări sociale de sănătate, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a subliniat că s-au făcut eforturi ”imense” în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional pentru ca taxa să aibă o valoare mică şi şi-a exprimat speranţa că aplicarea coplăţii va duce la micşorarea numărului internărilor nejustificate.

Coplata, potrivit ministrului, are o valoare minimă de 5 lei şi o valoare maximă de 10 lei şi se percepe o singură dată, la externare.

”Coplata se va percepe de fiecare spital pe baza aprobării Consiliului de Administraţie al unităţii, între aceste limite”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a anunţat că sunt şi cazuri exceptate de la coplată, şi anume bolnavii cronici incluşi în programele naţionale şi care au nevoie de mai multe internări pe an, copiii până în 18 ani, gravidele, lehuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei, persoanele cu handicap. De asemenea, nu achită coplata cazurile considerate de urgenţă, urmând ca în această situaţie să fie făcute o serie de protocoale noi pentru ”internarea de urgenţă”.

Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 a fost aprobat miercuri de Guvern.

„Astăzi (n.r. miercuri) am aprobat, în şedinţa de Guvern, noul contract-cadru. Şi, practic, încep casele de sănătate să negocieze cu toţi beneficiarii în perioada imediat următoare. Am introdus şi faimoasa coplată între 5 şi 10 lei, la externare”, a declarat premierul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.