Papa Francisc va celebra mesa din Joia Sfântă într-un penitenciar pentru minori

Papa Francisc, care încă de la începutul pontificatului său şi-a exprimat dorinţa de a-i ajuta pe săraci, pe toate persoanele dezavantajate şi pe tineri, va celebra mesa din Joia Sfântă, dinaintea Paştelui catolic (31 martie), într-o închisoare pentru minori, a comunicat joi Vaticanul.

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, care a devenit pe data de 13 martie noul suveran pontif, avea acest obicei, în ţara sa de origine, Argentina, unde celebra mesa din joia care precedă Paştele catolic într-o închisoare, un spital sau un azil pentru bătrâni, săraci sau persoane dezavantajate, a informat Sfântul Scaun, într-un comunicat difuzat joi.

Papa Francisc va continua această tradiţie în penitenciarul pentru minori „Casal del Marmo”, în după-amiaza zilei de joi, 28 martie, după slujba pe care o va celebra joi dimineaţă în bazilica Sfântul Petru de la Vatican. În cursul acestei ceremonii, primul papă care provine din Americi le va spăla picioarele prizonierilor, un obicei care face parte din ceremoniile religioase dinaintea Paştelui catolic, un obicei pe care cardinalul Bergoglio îl respecta şi la Buenos Aires.

Celebrând mesa şi ritualul „spălării picioarelor” în închisoarea Casal del Marmo, papa Francisc va respecta acest obicei pe care îl avea şi „care trebuie să fie caracterizat de un context deosebit de simplu”, a precizat Vaticanul.

În mod tradiţional, la Roma, suveranii pontifi respectă această ceremonie, a spălării picioarelor – care aminteşte un episod din viaţa lui Cristos – în bazilica San Giovanni in Laterano, sau, uneori, în bazilica Sf. Petru, aşa cum a făcut de mai multe ori papa Ioan Paul al II-lea, în perioada în care era foarte bolnav şi nu se mai putea deplasa la San Giovanni.

De la alegerea sa, săptămâna trecută, papa Francisc a surprins lumea întreagă cu numeroase gesturi simple şi a declarat de mai multe ori că „rolul Bisericii este acela de a-i ajuta pe săraci”.

Vaticanul nu a furnizat alte informaţii, joi, asupra celorlalte iniţiative care vor fi luate în Săptămâna Sfântă, care precedă Paştele, o perioadă importantă în religia catolică. Totuşi, Vaticanul a confirmat faptul că sâmbăta viitoare, pe 23 martie, papa Francisc se va întâlni, în reşedinţa de vară a pontifilor, la Castel Gandolfo, lângă Roma, cu predecesorul său, papa emerit Benedict al XVI-lea, care pe data de 11 februarie a surprins lumea întreagă anunţând că renunţă la pontificat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.