Valeriu Zgonea: Într-o săptămână o să rezolvăm cu Statutul parlamentarilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri că într-o săptămână se va rezolva problema cu Statutul parlamentarilor iar joi va avea o discuţie cu colegii săi de la PSD pentru a vedea de ce au votat în plen pentru modificări pe care Curtea Constituţională nu le-a cerut.

„Statutul o să vină înapoi de la Curtea Constituţională peste o săptămână (…). Sunt dezamăgit pentru o chestie absolut normală, respectarea Constituţiei, noi nu trebuie să intervenim decât pe acele articole pe care Curtea Constituţională ne-a spus că sunt neconstituţionale, asta era obligaţia noastră, pentru că oricine contestă, chiar şi preşedintele, putea să o întoarcă, chiar şi Avocatul Poporului. Eu nu pot să înţeleg de ce câteodată trebuie să ne batem noi cuie în talpă, când talpa noastră e atât de subţire”, a spus Zgonea.

El a adăugat că joi o să aibă o discuţie cu colegii din PSD pentru a vedea de ce au votat în plen aşa cum au votat, atâta timp cât în comisii au votat împotriva amendamentului UDMR.

Zgonea a precizat că nu are nimic să le reproşeze liderilor de grup de la PSD, „fiecare doarme aşa cum îşi aşterne”, dar ei trebuia să ştie că parlamentarii nu au voie să intervină decât pe decizia CCR.

„Refuz să cred că cei care au inventat această chestiune în cadrul comisiei au vrut doar ca să îşi prelungească cazarea la hotel. Mi se pare că deja ne jucăm cu banii statului. Am avut discuţia cu preşedintele comisiei de statut şi i-am spus că toţi membrii PSD şi PC, cei care au fost prezenţi aseară în comisie – unii dintre colegii noştri nu au vrut să vină la comisie (…), avem 11 colegi care nu au participat la această şedinţă -, dar cei 7 care au rămas au votat împotriva acestui amendament. (…) Nu este nimic grav în acest moment, legea nu se aplică, legea ANI este în putere, discutăm despre o posibilă întâmplare, dar de aceea sunt atât de multe chei de control prin Constituţie. Eu am alertat toate instituţiile care pot face o contestaţie să respectăm Constituţia”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat dacă sancţionarea pentru conflictul de interese prin interzicerea de a participa la lucrările plenului timp de 30 de zile ar putea fi modificată, Zgonea a susţinut că s-ar putea ajunge la sancţiunea pecuniară.

„Dacă şi o sancţiune cu 30 de zile afectează mandatul, atunci nu ştiu ce sancţiune poţi să-i mai dai unui parlamentar pentru conflict de interese. Am putea să rămânem la sancţiunea pecuniară, dacă aceasta satisface CCR şi celelalte instituţii ale statului. Mergem pe sancţiunea pecuniară şi aici venim la o discuţie mai veche, pe care şi Comisia Europeană a sesizat-o.

Regulamentul nostru nu a fost modernizat şi atunci noi suntem într-un model vechi, înainte de apariţia legii ANI cu privire la conflictul de interese şi incompatibilitate şi din acest punct de vedere s-ar putea ca şi colegii noştri să aibă dreptate şi să eliminăm ca nici măcar o zi să nu putem să sancţionăm. Toată lumea ne-a cerut să sancţionăm parlamentarii măcar cu o zi-două, o săptămână, ca un gest simbolic, odată cu interzicerea prezenţei la plen, automat îşi pierdea şi resursele financiare alocate pentru acele zile.

Dacă Curtea va spune că nici 30 de zile nu e bun, atunci… Când parlamentarul chiuleşte nu îşi pierde reprezentarea? Vă spun sincer că nu ştiu. Ce e bun pentru Germania şi pentru Marea Britanie, pentru democraţia noastră fragilă nu e bun, e o chestie la care nu pot să vă răspund”, a declarat preşedintele Camerei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.