Vânzările de lapte au scăzut cu 45% din cauza scandalului aflatoxinei

Vânzările de lapte au înregistrat o scădere cu 45% din cauza scandalului iscat pe piaţa laptelui, ca valoare reducerea fiind de ordinul zecilor de milioane de euro, a declarat miercuri directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru.

‘Vânzările de lapte erau căzute acum două zile cu 30% comparativ cu cele din urmă cu două săptămâni, însă trendul este în prezent pe o scădere de 45%. Nu pot să evaluez ca bani la cât se ridică această pierdere, dar cred că este în momentul de faţă de zeci de milioane de euro’, a precizat Cojocaru după întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi cu alţi reprezentanţi ai ministerului.

Şeful APRIL i-a asigurat pe fermieri că procesatorii îşi vor respecta contractele de preluare a laptelui, însă trebuie găsită o soluţie rapidă pentru relansarea consumului.

‘O soluţie rapidă pentru deblocarea situaţiei de pe piaţa laptelui ar fi relansarea consumului, dar se suprapune cu postul pascal. Pe de altă parte, pot să îi asigur pe fermierii români cu ferme autorizate sanitar-veterinar, care au contracte cu procesatorii, că vom face tot ce putem să le preluăm laptele. O parte din marfă a fost deja stocată în telemea, iar acum începem să producem şi lapte praf, până se va relansa consumul pe piaţa românească’, a subliniat Dorin Cojocaru.

Cu toate că reprezentanţii fermierilor consideră că Autoritatea Veterinară este unul dintre cei răspunzători de scandalul laptelui cu aflatoxină, procesatorii sunt de părere că există o autoritate ‘profesionistă’, care deţine controlul.

‘Avem o autoritate veterinară profesionistă, care, cu toate că nu a prea ştiut la început să comunice, acum deţine controlul. Produsele lactate de pe raft sunt foarte sigure pentru consum şi nu înţeleg de ce am făcut atâta paranoia şi riscăm toată industria românească pentru anumite interese’, a spus Cojocaru, adăugând că procesatorii au încredere în ANSVSA.

Întrebat dacă în opinia sa ANSVSA este ‘afiliată unor interese’, Cojocaru a afirmat că ‘nu ştie de alte tipuri de interese. Nu îmi permit să comentez, pentru că nu sunt politician şi nici anchetator’.

Preşedintele APRIL a menţionat că întâlnirea de miercuri de la minister a fost una tehnică, în cadrul căreia a vrut să se întâlnească nu doar cu oficialii ministerului, ci şi cu fermierii, pentru a găsi soluţii în vederea relansării vânzărilor de produse lactate în România.

Citește și
1 Comentariu
  1. markdan spune

    o solutie rapida ar fi sa fie prezentate publicului firmele care au comercializat lapte infestat, si astfel clientii se vor orienta catre firmele serioase. insa conducatorii nostri au decis sa taca din gura, sa protejeze infractorii care vand lapte infestat si sa pedepseasca firmele cinstite care au fost serioase si au vandut lapte verificat si sanatos.
    rusine mare pentru imbecilii de conducatori din institutiile implicate in acest scandal, care au acoperit si protejat infractorii, si au lasat cetatenii in incertitudine, care s-a transformat in refuzul de a mai cumpara lapte pe o piata care nu este controlata si reglementata de catre institutiile statului. cu fiecare interventie si interviu, ne demonstreaza cat de penibili si depasiti de situatie sunt, se dau singuri de gol prin declaratii jenante.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.