EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Ar fi eronat să se reducă cvorumul pentru refrendumul privind revizuirea Constituţiei, declară Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu consideră că ar fi eronată o modificare a legii referendumului, în sensul reducerii cvorumului pentru referendumul privind revizuirea Constituţiei, menţionând că în acest caz România ar avea probleme cu Comisia de la Veneţia.

„Cred că cei care şi-au asumat responsabilitatea revizuirii Constituţiei trebuie să fie foarte atenţi de la ce pleacă şi unde vor să ajungă. Dacă vor să ajungă undeva sau dacă nu cumva toată această tevatură cu revizuirea Constituţiei este un simplu joc în care dacă s-ar putea modifica pe ici, pe colo, raporturile de putere între instituţii. Eu cred că asta e iluzia pe care şi-o fac politicienii din actuala majoritate – vizează uşoare modificări ale raporturilor de puteri între instituţii. Eu vă pot garanta că, aşa cum sunt şi le-am simţit, dacă vreţi, pe pielea mea, în toţi aceşti aproape nouă ani, Constituţia României este foarte echilibrată şi generează echilibru de putere între puterile statului”, a afirmat joi şeful statului, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

În context, el a precizat că legea de revizuire a Constituţiei, dacă nu va respecta referendumul din 2009, nu va fi acceptată de cetăţenii români. „Cred ca nu va trece legea de revizuire a Constituţiei. Cred că românii vor fi furioşi să-i trimiţi la referendum, când ei au votat ‘Revizuieşte, frate parlamentarule, Constituţia şi dă-mi o singură Camera şi 300 de parlamentari’, şi tu de duci cu două Camere şi cu parlamentari cât cuprinde. Deci, cred că vor avea o problema. De altfel, mă îndoiesc că în momentul de faţă este posibilă şi o eventuală revizuire a legii electorale, care nu ar ţine cont de referendum, pentru că deja Curtea Constituţională a reacţionat. Nu se poate să omiţi un referendum. Deci, eu cred că lucrurile acestea trebuie discutate”, a explicat şeful statului.

El a atenţionat, totodată, şi cu privire la faptul că ar fi eronată o modificare a legii referendumului, în sensul reducerii cvorumului de validare. „Aici fac şi o atenţionare legată de un alt aspect. Înţeleg că se pune problema modificării Legii referendumului pentru a uşura eventuala validare a referendumului de aprobare a noii Constituţii, să se reducă cvorumul la 25% sau 30%. Este, iarăşi, eronat, după părerea mea, pentru că nu poţi să revizuieşti o Constituţie aprobată cu 50% plus unu din electorat cu o normă de prezenţă de 25% sau de 30%. Nu poţi să înfrângi un referendum de peste 50% cu un referendum de 25%”, a susţinut Băsescu.

El a mai spus că dacă România va dori să modifice ceva ce a fost adoptat printr-un referendum cu 51%, atunci va avea probleme cu Comisia de la Veneţia. „Mă tem că avem probleme în primul rând cu Comisia de la Veneţia, care va spune: nu puteţi modifica o Constituţie pe care aţi votat-o cu 51% s-o modificaţi cu 30%. Trebuie, pentru Constituţie, să mergeţi tot cu 50%”, a explicat preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, joi, o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, prin care îi solicită să fie luate măsurile necesare pentru ca Biroul Permanent să includă în proiectul ordinii de zi dezbaterea proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei trimis Legislativului în 2011

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata