EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Băsescu: Prin renunţarea de către SUA la faza a patra din sistemul antirachetă nu e afectată securitatea teritoriului UE

0

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi că prin renunţarea de către SUA la faza a patra a sistemului de apărare antirachetă nu este afectată securitatea teritoriului Uniunii Europene.

„S-a renunţat la faza a patra, care nu viza apărarea teritoriului UE. Deci acest lucru vreau să fie foarte clar: prin renunţarea la faza a patra, care avea cu totul altă misiune decât apărarea antirachetă a teritoriului UE, deci prin renunţarea la această fază, nu se afectează cu nimic securitatea teritoriului UE, în eventualitatea unor intenţii de lovituri cu rachete cu rază medie sau lungă de acţiune, care eventual ar porni din Iran sau din Coreea de Nord”, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a amintit faptul că programul privind scutul antirachetă are patru etape, prima dintre ele fiind deja realizată sau în curs de implementare, iar cea de-a doua vizează dotările din baza de la Deveselu şi va începe să fie realizată din punctul de vedere al investiţiei militare în acest an.

Despre faptul că nu va exista nicio modificare, în ceea ce priveşte România, în cazul scutului, Băsescu a declarat: „Aceste confirmări le am atât din discuţia pe care am avut-o joi, 14 martie, cu secretarul de stat John Kerry, cu şeful Departamentului de Stat, ocazie cu care am stabilit că o discuţie faţă în faţă voi face cu vicepreşedintele Biden, ceea ce s-a şi întâmplat la Roma. În ceea ce priveşte, deci, facilităţile militare americane ale scutului antirachetă, din punct de vedere militar şi strategic, în ceea ce priveşte România, nu intervine nicio modificare. Din punct de vedere al valorii investiţiei, nu există nicio modificare, investiţia este bugetată şi graficul de implementare, deci al treilea element, graficul de implementare rămâne aşa cum a fost convenit cu partenerul american”.

Zilele trecute, preşedintele Traian Băsescu a avut o discuţie cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc, care a avut loc la Vatican.

„Domnul preşedintele Traian Băsescu a avut o discuţie cu vicepreşedintele SUA, domnul Joe Biden, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc de la Vatican. Domnul vicepreşedinte Joe Biden a reconfirmat că programul scutului antirachetă din România nu va fi afectat în niciun fel de noile decizii luate la Washington şi că programul va continua aşa cum a fost discutat cu autorităţile române. De altfel, domnul preşedinte Traian Băsescu a primit aceleaşi asigurări şi din partea secretarului de stat al SUA, domnul John Kerry, în cursul unei convorbiri telefonice de vinerea trecută, care a precedat anunţul oficial al Statelor Unite”, a precizat, la acea dată, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Administraţia americană a anunţat recent că va renunţa la o parte esenţială a sistemului său de apărare antirachetă din Europa. Secretarul de stat al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat decizia SUA ca parte a unei restructurări globale a planurilor sale de apărare antirachetă care vizează contracararea rachetelor din Coreea de Nord şi Iran. El nu a făcut însă nicio referire la obiecţiile Rusiei cu privire la planurile sale europene, în anunţul său, menţionând doar că etapele scutului antirachetă din Europa vor merge mai departe şi că angajamentul american de apărare antirachetă de pe continentul european ‘rămâne ferm’.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.