EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

CE va continua să coopereze consistent cu guvernul român în cadrul MCV, asigurându-se însă că angajamentele sunt onorate

0

Comisia Europeană (CE) ia notă de memorandumul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) adoptat miercuri de guvernul român şi dă asigurări că va continua să coopereze consistent cu guvernul român pentru îndeplinirea celor patru condiţionalităţi din MCV, dar precizează că rapoartele sale au concluzii bazate pe o evaluare corectă şi imparţială a situaţiei, a declarat joi Mark Gray, purtător de cuvânt al CE.

‘CE ia notă de memorandumul asupra MCV adoptat de guvernul român ieri. Comisia va continua să ajute guvernul român în eforturile sale de a îndeplini cele patru condiţionalităţi stabilite la momentul aderării la UE. (…) Mecanismul include condiţionalităţi clare pentru a ajuta României să-şi evalueze progresele. Comisia este încrezătoare că rapoartele sale din cadrul MCV au concluzii care sunt bazate pe analize atente şi pe o evaluare corectă şi imparţială a situaţiei’, a spus Mark Gray.

Potrivit acestuia, Consiliul UE a sprijinit pe deplin abordarea CE în fiecare dintre rapoartele adoptate de executivul comunitar. ‘Cele mai recente concluzii ale Consiliului, adoptate pe 11 martie 2013 în unanimitate, inclusiv de către delegaţia română, precizează: ‘Consiliul felicită Comisia pentru munca depusă, metodologia urmată şi împărtăşeşte pe deplin analizele şi recomandările obiective şi echilibrate conţinute în raport”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.

‘Comisia a lucrat consistent cu guverne române succesive atât asupra părţii de cooperare, cât şi a celei de verificare a mecanismului. Această interacţiune a fost cheia în susţinerea progresului recunoscut în raport. De asemenea, România a beneficiat de o contribuţie semnificativă de la bugetul UE pentru a susţine măsurile în sectorul justiţiei şi afacerilor interne atât în perioda de preaderare, cât şi în cea de postaderare. Comisia va continua această abordare, asigurându-se în acelaşi timp că angajamentele asumate sunt onorate’, a mai spus Gray.

Guvernul a adoptat miercuri un memorandum vizând MCV, document care indică direcţiile de acţiune la care România va recurge sau pe care le va sugera în raport cu CE. Potrivit ministrului justiţiei Mona Pivniceru, executivul vrea să elaboreze o metodologie de lucru în cadrul MCV prin care CE să menţioneze indicatorii specifici de evaluare a progreselor realizate de România în justiţie şi să definească o serie de termeni.

‘Guvernul României a agreat ideea că acest Mecanism este unul de Cooperare şi Verificare. Prin urmare, trebuie valorizată latura de cooperare şi ne-am gândit că cea mai bună soluţie ar fi elaborarea unei metodologii comune de lucru CE, în care să definim ce înseamnă nivel ‘satisfăcător’, în care să definim standardul sau limita până la care se poate considera că statul român şi-a îndeplinit ‘satisfăcător’ obligaţiile’, a declarat miercuri Mona Pivniceru.

De asemenea, metodologia ar trebui să conţină indicatori concreţi şi specifici prin care să poată fi măsurate performanţele, modalitatea de culegere a datelor şi informaţiilor pentru progresele realizate, să includă un mecanism transparent de verificare a informaţiilor, ‘să înlăture orice monopol al surselor’, precum şi aibă o bază cât mai largă şi diversificată de culegere a datelor, a spus Pivniceru.

Metodologia ar trebuie să prevadă utilizarea unui ‘limbaj clar, logic, precis, determinat, nesusceptibil de interpretări, cu excluderea oricărei interferenţe de ordin politic’, a adăugat ministrul justiţiei.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.