Georgescu (ANM): După jumătatea săptămânii viitoare aşteptăm o creştere a temperaturilor

După jumătatea săptămânii viitoare aşteptăm o creştere a valorilor de temperatură, o ameliorare a vremii atât în privinţa temperaturilor cât şi a precipitaţiilor, chiar dacă nu putem exclude apariţia unor manifestări ale sezonului rece deşi suntem în primăvară, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

‘Toate acestea, pe măsură ce ne vom apropia de 1 aprilie, vor avea forţă din ce în ce mai mică aşa cum este şi firesc. (…) Statistic vorbind începutul lunii mai este o perioadă cu vreme destul de schimbătoare, cei care doresc să plece în vacanţă în acea perioadă trebuie să aibă aşteptări realiste din partea vremii dar fiindcă vacanţa ţine destul de mult este posibil să fie perioade cu vreme bună pe parcursul acestei vacanţe. Să nu uităm că în alţi ani pe 1 mai se făcea plajă şi, de asemenea, în alţi ani, în luna mai, vremea ea foarte urâtă’, a spus Georgescu.

Ea a amintit că începând de vineri de la ora 10.00 a intrat în vigoare o actualizare a atenţionării emisă zilele trecute.

‘Această actualizare vizează, în special, partea de Sud-Vest a ţării unde, în prima parte a zilei de astăzi (vineri – n.r.) şi până spre după-amiază intensificările de vânt vor fi deosebite. Vor fi viteze la rafală de peste 80 km/oră, iar la munte, respectiv în Munţii Banatului şi în partea vestică a Carpaţilor Meridionali intensificările vor depăşi 100 – 120 km/oră. De asemenea, în zona de munte deja ninge viscolit, va fi din ce în ce mai puternic în aceste condiţii, iar ninsori, de asemenea asociate cu intensificări ale vântului cu cote mai reduse vor fi pe parcursul zilei de astăzi în partea de Vest, Nord şi Centru a ţării.

În Moldova ninsorile se vor extinde treptat dinspre regiunile nordice spre cele sudice pe măsură ce şi vântul se va intensifica şi de aceea după ora 18 a acestei zile intră în vigoare cel de-al doilea mesaj al avertizării în care partea de Est a ţării, respectiv Moldova şi pe parcursul nopţii care urmează Nordul Olteniei şi al Dobrogei vor fi în Cod portocaliu pentru că în aceste regiuni vântul se va intensifica, va depăşi, la rafală, 70 – 80 km/oră, va ninge, iar temperaturile vor fi într-o scădere accentuată’, a spus oficialul ANM.

Potrivit acesteia, cel de-al doilea mesaj care vizează partea de Est a ţării rămâne în vigoare până mâine dimineaţă la ora 8 când, foarte probabil, meteorologii vor face o actualizare ţinând cont de evoluţia vremii pentru următoarele două zile.

‘Pe partea de est a ţării aşteptăm ca, în continuare, vântul să continue să aibă intensificări şi pe parcursul zilei de mâine, iar temperaturile să fie într-o scădere continuă şi accentuată. Pe partea de Vest a ţării vremea se va mai ameliora. În toată ţara vremea se va răci. Weekend-ul acesta va fi destul de rece şi chiar şi primele zile ale săptămânii viitoare când mai sunt de aşteptat precipitaţii inclusiv sub formă de ninsoare.

Răcirea cea mai simţitoare va fi pe partea de Est pentru că intensificările de vânt vor spori senzaţia de rece. Este foarte posibil ca maximele termice ale zilei de mâine (sâmbătă – n.r.) să nu mai depăşească în jumătatea de Nord a Moldovei -6, -5 grade, iar nopţile următoare inclusiv spre marţi, miercuri vor fi cu temperaturi sub -10 grade îndeosebi în regiunile nordice şi centrale ale ţării’, a mai afirmat Georgescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.