O mare parte din speciile vii de acum 200 milioane de ani au dispărut în urma erupţiilor vulcanice

Noi datări precise ale unor roci au confirmat faptul că imense erupţii vulcanice de acum 200 milioane de ani au dus la dispariţia bruscă a jumătate din speciile vii de pe Pământ, deschizând calea apariţiei dinozaurilor, relatează AFP.

Într-un studiu apărut joi, o echipă de cercetători consideră că dispariţia masivă de la sfârşitul triasicului a avut loc acum 201.564.000 ani, când erupţia mai multor vulcani a dat peste cap clima prin imense cantităţi de bioxid de carbon (CO2) eliberate în atmosferă.

Dispariţia atunci a unor specii vii a dus la apariţia dinozaurilor, care au dominat planeta 135 milioane de ani, stingându-se la rândul lor acum 65 milioane de ani – dispariţia lor fiind atribuită căderii unui asteroid gigant, care a bulversat din nou clima terestră.

În estimările precedente exista o marjă de unu-trei milioane de ani între momentul erupţiilor vulcanice şi marea dispariţie de la sfârşitul triasicului. Noua datare a rocilor limitează această perioadă la 20.000 de ani, perioadă scurtă în termeni de epocă geologică.

Stratul de sedimente care corespunde perioadei dinaintea erupţiilor conţine fosile din triasic, total absente în schimb în straturile de după acest eveniment, arată autorii studiului, publicat în revista americană Science din 22 martie.

Potrivit cercetătorilor, s-ar putea face o paralelă istorică între acea perioadă şi rapida încălzire globală din prezent, provocată de emisiile de CO2, ce ar putea fi fatală celor mai vulnerabile specii, incapabile să se adapteze repede. ‘Într-un fel, dispariţia unor specii la sfârşitul triasicului seamănă cu ceea ce trăim astăzi’, spune Terrence Blackburn de la Carnegie Institution, coautor al studiului.

Analiza geologică a acestei perioade ar putea furniza informaţii despre impactul dublării, în scurt timp, a cantităţilor de CO2 din atmosferă asupra temperaturilor globale şi a acidifierii oceanelor, precum şi despre efectele asupra ecosistemului’, a adăugat el.

Cercetătorii au analizat eşantioane de bazalt – rocă vulcanică – din New Scotland (Canada), Maroc şi din împrejurimile New Yorkului. În perioada când au avut loc imensele erupţii vulcanice, exista un singur mare continent pe planetă, amintesc cercetătorii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.