Oficialii turci solicită României rezolvarea problemei controalelor amănunţite la transporturile de produse vegetale din Turcia

Oficialii turci au solicitat autorităţilor din România rezolvarea problemei controalelor amănunţite la care sunt supuse toate transporturile provenind din Turcia la produsele de origine vegetală, mai exact fructe şi legume, care sunt produse perisabile.

Conform unul comunicat, această solicitare a fost adresată ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care a avut joi o întrevedere cu ministrul Justiţiei din Turcia, Sadullah Ergin, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. La întâlnire au participat şi secretarul de stat Achim Irimescu, precum şi ambasadorul Turciei în România, Omur Şolendil.

În noiembrie 2012 s-a dispus ca echipele mixte ale Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi MADR să intensifice verificările la toate transporturile provenind din Turcia, atât la produsele de origine vegetală, cât şi la cele de origine animală, în scopul protejării consumatorilor români, dar şi europeni, sub aspectul siguranţei alimentelor. Această măsură a fost luată ca urmare a descoperirii depăşirii limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru 120 tone grapefruit, în urma controalelor de rutină efectuate de echipele mixte ale ANSVSA şi MADR.

Ministrul Daniel Constantin a precizat că din luna noiembrie şi până în prezent, în urma controalelor amănunţite, au mai fost depistate câteva cazuri izolate de depăşiri ale limitelor admise, dar ordinul prin care era instituit controlul suplimentar a expirat în data de 15 martie 2013.

În acest context, Daniel Constantin a subliniat că autorităţile române vor fi vigilente, grija pentru consumatorul român constituind o prioritate.

‘Exigenţele consumatorilor români sunt mari şi este de datoria noastră să răspundem acestora. În cazul în care ne vom mai întâlni cu situaţii de acest gen, vom reveni la intensificarea controalelor’, a menţionat ministrul.

Totodată, ministrul Daniel Constantin a adus în discuţie şi situaţia exporturilor româneşti de animale vii din speciile bovine şi ovine, de carne provenită de la acestea, precum şi măsura interzicerii tranzitului rutier pentru ovine destinate ţărilor arabe prin Turcia. În acest sens, a amintit numeroasele discuţii purtate între inspectorii veterinari din România şi omologii turci pe această temă şi a menţionat că industria alimentară românească şi zootehnia reprezintă una dintre principalele sale priorităţi.

Ministrul justiţiei din Turcia a afirmat că aceste probleme tehnice este oportun să fie discutate cu ministrul agriculturii din Turcia în cadrul întâlnirii cu ministrul Constantin de la Ankara în data de 30 aprilie 2013, dar a mulţumit României pentru că este pentru Turcia poarta către Europa şi a afirmat că şi Turcia reprezintă pentru România o poartă către Orient şi Africa

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.