EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Papa Francisc doreşte să lupte împotriva sărăciei materiale şi a celei spirituale

0

Papa Francisc şi-a stabilit ca prioritate a pontificatului său lupta împotriva sărăciei materiale, dar şi a celei spirituale, şi a declarat că vrea să intensifice dialogul cu islamul şi cu cei fără apartenenţă religioasă, opinii exprimate de către suveranul pontif în cadrul primului său discurs rostit vineri în faţa corpului diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, relatează AFP, AP şi Reuters.

În acest discurs, rostit în Sala Regia a Palatului pontifical, fostul cardinal argentinian Jorge Bergoglio a ales să vorbească în italiană, şi nu în franceză, limba diplomatică în care se exprimau predecesorii săi, marcând astfel o ruptură cu tradiţia, notează AFP.

În faţa reprezentanţilor din circa 180 de ţări acreditate pe lângă Sfăntul Scaun, suveranul pontif nu a evocat crizele internaţionale sau o problemă în mod deosebit. El a vorbit însă despre prioritatea sa: trebuie ”să luptăm împotriva sărăciei, fie materială, fie spirituală”, a insistat el, referindu-se, din nou, la Sf. Francisc de Assisi.

”Există încă atât de mulţi săraci în lume şi aceste persoane se confruntă cu atâtea suferinţe”, a spus papa, cerându-le statelor să recunoască ”opera generoasă a creştinilor”, care sunt angajaţi în lume pentru a alina aceste suferinţe.

Dar, a adăugat Papa imediat, ”există o altă sărăcie, este sărăcia spirituală a zilelor noastre, care afectează grav şi ţările considerate mai bogate”. ”Aceasta este ceea ce predecesorul meu, dragul şi veneratul Benedict al XVI-lea, numeşte dictatura relativismului, care lasă pe fiecare drept măsură de sine şi pune în pericol convieţuirea dintre oameni”, a spus el.

Papa Francisc a afirmat, printre altele, că vrea ”să intensifice dialogul cu islamul” şi cu cei fără apartenenţă religioasă, ”şi să construiască punţi” de legătură, subliniind sensul termenului ”pontif”, ”făuritor de punţi cu Dumnezeu şi între oameni”.

”Este important de a intensifica dialogul dintre diferitele religii, şi cred mai ales în dialogul cu islamul, şi de ”a intensifica întâlnirile cu cei fără apartenenţă religioasă”, a opinat papa.

”Lupta împotriva sărăciei, fie materială, fie spirituală, edificarea păcii şi făurirea unor punţi de legătură. Acestea sunt puncte de referinţă al unei căi pe care invit să ia parte fiecare din ţările pe care le reprezentaţi”, a rezumat el, la finalul discursului său, destul de scurt.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.