Ponta despre legea cadrelor militare: Preşedintele poate să aibă o opinie, decizia aparţine Parlamentului

Premierul Victor Ponta a afirmat joi, la TVR 1, referindu-se la cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii privind statutul cadrelor militare, că reacţia acestuia este, din punctul său de vedere, ”personală”, preşedintele poate să aibă o opinie, dar decizia aparţine Parlamentului.

El a subliniat că ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, nu fost niciun moment de acord cu preşedintele şi cu retransmiterea legii Parlamentului. ”Am văzut azi ieşirea d-lui preşedinte Băsescu. Sunt absolut convins că şi dl. Antonescu şi dl. Zgonea au foarte clar răspunsurile. Parlamentul decide atât pe forma finală a legii privind statutul cadrelor militare, cât şi pe forma propunerii constituţionale. Preşedintele poate să aibă o opinie, eu ca prim-ministru pot să am o opinie, dar decizia aparţine Parlamentului. Duşa a spus că este o iniţiativă parlamentară, Guvernul o consideră bună şi vă rugăm să o promulgaţi. Dacă dvs. (n.r. preşedintele) nu vreţi să o promulgaţi, e dreptul dvs. să o retrimiteţi la Parlament. Nu a zis niciun moment dl. Duşa că e de acord să nu se adopte legea. Dimpotrivă, e decizia Parlamentului. Aici preşedintele a plusat puţin şi după aceea a revenit”, a precizat Victor Ponta.

În opinia sa, astfel de situaţii vor mai fi având în vedere că preşedintele se opune la schimbare. ”Eu cred că şi în aceste situaţii, şi o să mai avem multe situaţii de acum încolo, preşedintele Băsescu de fapt se opune la o schimbare. Constituţia să rămână cum a fost pe vremea preşedintelui Băsescu, nu trebuie să schimbăm generalii, trebuie să rămână generalii numiţi de preşedintele Băsescu, nu trebuie să schimbăm la Curtea Constituţională, nu trebuie să facem nimic. E, într-un fel, pot să înţeleg, uman.

După ce nouă ani ai condus o ţară şi un sistem politic nu vrei să schimbi nimic. Dar până la urmă USL, dl. Antonescu, eu am fost votaţi tocmai ca să facem schimbare şi o să o facem, în timp, în aceste bătălii procedurale, dar schimbarea trebuie făcută în România”, a adăugat premierul.

El a subliniat că problema Armatei nu este lipsa generalilor ci lipsa bugetului. ”Evident că nu consider întemeiat (n.r. motivul preşedintelui) Problema Armatei române din păcate, o spun cu amărăciune, nu e că nu avem destui generali. Avem destui generali. (…) Noi nu avem de foarte mulţi ani, e prima dată anul acesta după vreo opt ani, când bugetul Apărării e mai mare decât anul precedent. Deci, noi nu mai avem echipament atât cât ar trebui, nu se pregătesc militarii noştri. Asta e problema Armatei române.

Că pleacă 10 generali sau 15, vin alţi generali sau alţi colonei. Nu asta, şi slavă Domnului nu suntem în niciun război cu nimeni, ca să zicem că astăzi e nevoie de toţi. Cred că reacţia preşedintelui Băsescu e o reacţie personală, sunt generalii numiţi de domnia sa, înaintaţi în grad conform prevederilor constituţionale şi ar vrea să rămână cât mai mult timp în aceste grade şi funcţii. Sunt convins că MApN şi Parlamentul după aceea vor decide fără să ţină cont de aceste probleme strict personale ale liderilor politici”, a mai spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare reflectă ori „un act de trădare naţională” ori „prostie”, menţionând că este pentru prima dată după Revoluţie când se încearcă punerea sub control politic a generalilor.

Şeful statului a subliniat că dacă ar fi promulgat respectivul act normativ, în trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, 41 de generali ar fi fost trecuţi în rezervă, susţinând că, în această situaţie, şi Comandamentul Forţelor Terestre şi cel al Forţelor Navale ar fi rămas fără niciun general. În opinia sa, o „decapitare” a 41 de generali este un lucru inexplicabil şi un act împotriva securităţii naţionale şi a Armatei Române.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.