Schaeuble: Creditorii băncilor cipriote trebuie să contribuie la planul de sprijin

Zona euro este gata să ajute Ciprul însă povara trebuie să fie împărţită şi de sectorul financiar cipriot, altfel economia ţării se va prăbuşi sub povara datoriei publice, a declarat vineri ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, transmite Reuters.

‘Ideea că problema cipriotă nu poate fi rezolvată decât de contribuabilii din zona euro fără o participare a principalilor creditori ai băncilor cipriote nu poate fi acceptată de cetăţenii Europei’, a declarat Wolfgang Schaeuble într-un interviu acordat cotidianului grec Ta Nea.

Uniunea Europeană a avertizat Ciprul că are timp până luni să găsească cele 5,8 miliarde de euro care ar urma să completeze planul său de sprijin de 10 miliarde de euro, fără de care sistemul financiar cipriot riscă să se prăbuşească, ceea ce ar atrage excluderea sa din zona euro. Acest ultimatum intervine într-un moment în care clasa politică cipriotă încearcă să elaboreze un plan B de strângere a fondurilor, după eşecul unui prim proiect care a fost respins marţi cu o imensă majoritate de parlamentari ciprioţi.

Într-un interviu separat acordat cotidianului german Bild, Schaeuble s-a arătat sceptic în privinţa calităţii Planului B prezentat de Cipru pentru a ieşi din criză, plan care prevede renunţarea la impozitarea depozitelor bancare în schimbul creării unui fond de solidaritate. Acest fond ar urma să cuprindă activele publice, în special veniturile care vor veni din rezervele de gaze naturale ale ţării. „Numai cosmetica nu este suficientă”, a declarat Schaeuble. Ciprul trebuie „să evolueze şi să facă economii serioase”, a continuat ministrul german de finanţe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.