Severin: România poate să se adreseze Curţii Europene de Justiţie în ceea ce priveşte aderarea la Schengen

Europarlamentarul Adrian Severin a declarat, joi, că România ar putea să se adreseze Curţii Europene de Justiţie în ceea ce priveşte aderarea sa la spaţiul Schengen.

„În acest moment, cred că România poate să se adreseze Curţii Europene de Justiţie pentru încălcarea Tratatului în ceea ce priveşte aderarea la Schengen”, a spus Severin, la o dezbatere privind spaţiul de liberă circulaţie.

El a arătat că aderarea la Schengen este un obiectiv urgent, punctând că Uniunea Europeană este obligată să includă România în acest spaţiu deoarece ţara noastră este parte a proiectului european.

Eurodeputatul a adăugat că prioritatea României din punct de vedere tehnico-politic este anularea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Adrian Severin a susţinut că MCV este discriminatoriu, dar şi ilegal, întrucât clauza de salvgardare a expirat. În acest context, el a indicat faptul că România ar trebui să notifice că mecanismul a expirat.

„Există şi o vinovăţie a noastră (n.r. – privind amânarea aderării la Schengen) – lipsa de hotărâre, caracter şi tărie”, a mai spus europarlamentarul.

La dezbaterea „Aderarea României la spaţiul Schengen” organizată de Fundaţia Europeană Titulescu a participat şi secretarul de stat în MAE Radu Podgorean.

Oficialul MAE a declarat că nu se pune problema renunţării la Schengen, subliniind că declaraţiile premierului Victor Ponta şi ale ministrul de Externe, Titus Corlăţean, cu privire la spaţiul de liberă circulaţie nu pot fi interpretate în sensul încetării atingerii acestui obiectiv.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.