EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

21 dosare, constituite la sesizarea Corpului de Control al premierului/ministerelor; într-o cauză s-a început urmărirea penală

– Direcţia Naţională Anticorupţie precizează vineri, 22 martie 2013, că pe baza sesizărilor transmise în perioada mai 2012 – martie 2013 de Corpul de Control al Primului-ministru sau de corpul de control al ministerelor s-au constituit 21 de cauze penale care sunt în curs de instrumentare de către procurorii DNA iar în una dintre aceste cauze s-a dispus începerea urmăririi penale.

„Ca răspuns la afirmaţiile comunicate în spaţiul public de către primul-ministru Victor Ponta referitoare la sesizările penale transmise către Direcţia Naţională Anticorupţie de Corpul de Control al Primului-ministru sau de către unităţile de control ale ministerelor de resort, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să transmită următoarele precizări: pe baza sesizărilor transmise în perioada mai 2012 – martie 2013 de către Corpul de Control al Primului-ministru sau de către corpul de control al ministerelor, s-au constituit 21 de cauze penale care sunt în curs de instrumentare de către procurorii DNA iar în una din aceste cauze, procurorii au dispus începerea urmăririi penale”, informează DNA.

Sursa citată susţine că durata de soluţionare a acestor dosare este dată de complexitatea cauzelor, de specificul infracţiunilor investigate şi de necesitatea de a administra probe precum constatările tehnico-ştiinţifice sau expertizele de specialitate, cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale.

„De altfel, termenul de soluţionare a acestor dosare se încadrează în durata medie de finalizare a cauzelor penale aflate pe rolul DNA”, subliniază DNA.

În urmă cu două zile, premierul a vorbit, la România TV, de o „mare frustrare” în rândul oamenilor că demnitarii corupţi nu au fost traşi la răspundere. El a deplâns faptul că zeci de sesizări vizând prejudicii foarte mari rămân fără răspuns.

„Probabil că în Parchet e acum această perioadă de interimat, în care domnii Morar şi Nistor sunt la conducere, dar nu ştiu cât mai sunt la conducere”, a adăugat Ponta vorbind despre „dosare la dospit”.

Corpul de Control al Primului-ministru a identificat la Hidroelectrica şi la Ministerul Economiei referate aprobate de fostul ministru PDL Adriean Videanu fără ca această atribuţie să intre în fişa postului, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.

„De data aceasta, Corpul de Control a găsit la Hidroelectrica şi la minister referatele pe care le aproba ministrul. În mod normal, ministrul nu are dreptul şi nu are nimic în fişa postului să se ocupe de preţurile cu care vinde o societate. De exemplu, ministrul Transporturilor nu se ocupă cu cât e biletul de tren la CFR. (…) Atenţie, eu vorbesc la Hidroelectrica de aproape un miliard de euro. Din acest motiv, Hidroelectrica a ajuns în 2012 pe pierdere, deşi era cea mai profitabilă companie românească, a ajuns în insolvenţă, acum administratorul judiciar reziliază contracte şi va fi din anul acesta din nou pe profit”, a spus Ponta.

În 28 februarie, procurorul-şef interimar al DNA de la acea vreme, Laura Oprean, a precizat, referindu-se la sesizările Corpului de Control al premierului privind posibile fraude în achiziţii publice făcute de fosta Putere, că dosarele sunt în lucru, fiind cauze complexe, care presupun o verificare financiar-contabilă detaliată, pe lângă audieri de persoane.

Ea a subliniat că, în medie, durata unei anchete penale este de un an şi jumătate.

„Sesizările venite sub formă de fraude în achiziţii. (…) Dosarele sunt în lucru, sunt cauze complexe, presupun o verificare financiar-contabilă detaliată, pe lângă audieri de persoane. În aceste cauze sau în alte cauze vehiculate, să spun, care au apărut şi în presă, procurorii au făcut audieri, au ridicat acte, au dispus constatări tehnico-ştiinţifice de specialitate. (…) Există preocupare pentru procurori în a soluţiona aceste cauze şi (…) ne-am şi asumat ca obiectiv prioritar în activitate accentul pe fraudele grave în achiziţii publice”, a spus Oprean, despre stadiul sesizărilor cu privire la ilegalităţi sau suspiciuni de ilegalităţi ale unor membri ai fostei Puteri despre care, în repetate rânduri, premierul Victor Ponta a susţinut că au fost trimise DNA.

Corpul de Control al Primului-ministru va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie în privinţa unor posibile fapte de natură penală care au fost constatate la verificarea activităţii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), anunţa Executivul la 4 noiembrie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, din cauza modului defectuos în care reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii şi-au exercitat atribuţiile de serviciu privind realizarea unei evidenţe a plătitorilor contribuţiei trimestriale, nu au fost încasate venituri în sumă totală de 189.763.842 lei, reprezentând contribuţii trimestriale aferente perioadei trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2010. Suma constituie pagubă la bugetul statului, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

La 18 octombrie, Executivul anunţa că organele de urmărire penală vor fi sesizate de Corpul de Control al Primului-ministru în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma verificărilor efectuate la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.

Premierul Victor Ponta afirma, la 16 mai, că va trimite Corpul de Control la Poşta Română şi Agenţia Domeniilor Statului.

„Am decis, la solicitarea a doi miniştri, începerea chiar de mâine de către Corpul de Control al Primului-ministru, împreună cu cei din Ministerul de Finanţe şi cei din Ministerul de Interne, a două controale. Unul la Poşta Română. (…) Al doilea este, la solicitarea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la Agenţia Domeniilor Statului”, declara Victor Ponta.

De asemenea, Corpul de Control al Primului-ministru anunţa, la 2 decembrie, că va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu „posibile fapte de natură penală” descoperite în activitatea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, cum ar fi cheltuieli fără bază legală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata