EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Betonul produs din deşeurile de biocombustibili este mai rezistent

0

– Cercetătorii de la Universitatea de Stat Kansas au dezvoltat un tip de beton realizat din deşeuri de biocombustibili, care are o amprentă de carbon mult mai mică decât produsul convenţional, relatează Inhabitat.com.

Întreaga lume utilizează anual aproximativ şapte miliarde de metri cubi de beton, ceea ce îl face cel mai utilizat material industrial, după apă.

Betonul tradiţional este realizat din agregate, apă şi ciment. Cercetătorii de la Universitatea Kansas au reuşit să înlocuiască 20% din ciment cu produse secundare din producţia de etanol celulozic, un proces care utilizează materiale necomestibile, cum ar fi aşchii de lemn, paie de grâu şi alte deşeuri agricole.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/paie-biocombustibil.jpg

Din procesul producţiei etanolului celulozic rezultă reziduuri de lignină, care fie sunt arse pentru generarea de electricitate, fie sunt aruncate sub formă de cenuşă. Prin adăugarea de cenuşă de lignină la ciment şi apă, echipa de cercetători a reuşit să crească rezistenţa şi durabilitatea betonului cu 32%.

“Utilizarea acestui produs secundar aduce beneficii atât în ceea ce priveşte realizarea materialelor din beton, cât şi în producţia de biocombustibil”, spune inginerul Feraidon Ataie. “Dacă foloseşti acest produs în realizarea betonului, pentru a-i creşte puterea şi calitatea, atunci reuşeşti să adaugi valoare unui produs secundar, în loc să îl depozitezi ca şi deşeu. Este un factor pozitiv pentru industrie, care poate fi de foarte mare ajutor la reducerea costului producţiei de bioetanol”.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/turnare-beton.jpg

Având în vedere faptul că betonul normal este responsabil de 3%-8% din emisiile globale de dioxid de carbon, formula nou-dezvoltată ar putea ajuta la reducerea gazelor cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. De asemenea, ar putea conduce şi la descoperirea unui nou drum pentru deşeurile de biocombustibili, odată ce industria se extinde.

Rezultatele investigaţiei grupului au fost prezentate în cadrul unui summit ce a avut loc în Topeka, iar echipa a fost recompensată cu o subvenţie de 210.000 de dolari din partea Fundaţiei Naţionale de Ştiinţă.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.