Parlamentul cipriot adoptă planul de restructurare a băncilor

– Parlamentul cipriot, reunit în sesiune extraordinară, a adoptat vineri, 22 martie 2013, noapte o lege de restructurare a sistemului bancar, în cadrul planului de salvare pe care Nicosia ar trebui să-l încheie până luni cu partenerii ei europeni pentru a evita falimentul, informează AFP.

Deputaţii au suspendat apoi şedinţa, înainte de miezul nopţii /22.00 GMT/, fără a fixa o dată sau oră pentru examinarea altor cinci texte legate de acest plan, dintre care cel mai controversat este stabilirea unei taxe excepţionale ce s-ar putea ridica la 15%, potrivit televiziunii publice, pe depozitele bancare de peste 100.000 de euro.

Legea privind restructurarea băncilor, cea mai disputată din cele trei votate vineri seară, a fost adoptată cu 26 de voturi pentru, două împotrivă şi 25 de abţineri.

Anterior, deputaţii au aprobat un text de creare a unui fond de solidaritate şi un altul limitând circulaţia capitalurilor, pentru a evita o presiune excesivă asupra băncilor la redeschiderea lor, programată pentru marţi.

Aceste măsuri fac parte dintr-un „Plan B”, pe care guvernul se luptă să îl pună în locul unui acord respins de Parlament marţi şi la care a ajuns cu creditorii internaţionali. El prevedea o taxă excepţională pe toate depozitele bancare ajungând până la 9,9%, în schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.