EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Acord final cu privire la planul de salvare a Ciprului

0

Un acord final cu privire la planul de salvare pentru Cipru a fost încheiat în cursul nopţii de duminică spre luni, 25 martie, a afirmat o sursă europeană apropiată negocierilor, potrivit AFP.

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, care s-a deplasat duminică la Bruxelles, s-a declarat luni dimineaţă, în timp ce părăsea Consiliul European, ‘mulţumit’ de rezultatul negocierilor.

Conţinutul acordului ce va permite Ciprului să evite falimentul nu a fost precizat, însă în linii mari el a fost dezvăluit anterior.

Acordul prevede dispariţia băncii Laiki (Popular Bank), a doua ca mărime din ţară, potrivit unei surse europene. Micii depunători vor fi protejaţi, însă persoanele cu depozite mai mari de 100.000 de euro vor suporta pierderi.

Conform unei a treia surse, acordul prevede ca Bank of Cyprus, prima ca importanţă din ţară şi cu numeroşi deponenţi ruşi, să fie păstrată, însă titularii depozitelor mai mari de 100.000 de euro vor suferi pierderi importante.

Ideea impozitării tuturor depozitelor bancare, prevăzută în primul plan de ajutorare negociat săptămâna trecută a stârnit nemulţumiri în Cipru. Ea a fost abandonată, potrivit celei de-a doua surse.

Anastasiades a avut întrevederi în cursul după-amiezii şi serii cu preşedinţii Consiliului European – Herman Van Rompuy -, al Comisiei Europene – José Manuel Barroso -, Băncii Centrale Europene – Mario Draghi -, Eurogrupului – Jeroen Dijsselbloem -, precum şi cu directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional – Christine Lagarde.

Întâlnirile s-au dovedit hotărâtoare pentru a se ajunge la un acord ce a fost aprobat în cursul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.