EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Adrian Năstase: Mesajul de „adio PDL” al lui Traian Băsescu – o nouă dovadă a încălcărilor Constituţiei

Mesajul prin care Traian Băsescu a spus „adio” Partidului Democrat Liberal reprezintă o nouă dovadă, foarte vizibilă, a încălcărilor repetate ale literei şi spiritului Constituţiei, iar preşedintele ţării trebuie să fie un arbitru – neutru – „nu un ‘jucător’, un actor partizan”, consideră fostul premier Adrian Năstase.

Potrivit acestuia, în mod normal, după astfel de acţiuni neconstituţionale, Traian Băsescu ar trebui suspendat şi trimis în faţa poporului. El susţine însă că societatea românească a obosit din cauza conflictelor politice, iar ţara are nevoie de stabilitate.

„Din acest punct de vedere, nu este nicio surpriză. Se relevă în acest moment de criză lipsa staturii de om de stat a lui Traian Băsescu, care nu a avut maturitatea de a accepta o înfrângere personală, să conştientizeze faptul că epoca sa a trecut, iar dorinţa lui de a fi ‘baciul’ dreptei din România nu face decât să ţină captivă scena politică într-o dezbatere anacronică. Desigur, pentru USL, repetatele ieşiri anticonstituţionale ale lui Traian Băsescu (vor mai urma şi altele, mai stridente) se constituie într-o importantă provocare politică. În mod normal, după astfel de acţiuni anticonstituţionale, Traian Băsescu ar trebui suspendat şi trimis în faţa poporului. Întrebarea importantă este dacă este mai bine pentru societatea românească să fie sau nu suspendat Traian Băsescu? Desigur, o a treia acţiune de suspendare ar avea o importantă funcţie pedagogică pentru orice tentative viitoare de încălcare a Constituţiei. Mă tem însă că societatea românească aşteaptă cu totul altceva de la Guvern şi Parlament. Societatea românească a obosit după atâtea conflicte politice”, a arătat fostul premier, luni, într-o postare pe blogul personal.

În opinia sa, o a treia suspendare ar da un semnal puternic privind „excepţionalismul” politicii din România.

„Or, ţara are acum nevoie de stabilitate, de acţiuni politice şi economice curajoase, nu de un nou scandal politic, de patru-cinci luni blocate. Pentru USL cea mai facilă decizie ar fi o nouă suspendare a lui Traian Băsescu, ar putea să tranşeze acum această chestiune, însă obiectivele societăţii româneşti sunt relansarea economiei, crearea de locuri de muncă, reducerea polarizării sociale, reforma constituţională. De asemenea, trebuie să ţinem seama de faptul că acum se joacă retrasarea spaţiilor de influenţă din zona central-răsăriteană. Grecia şi Cipru au evidente probleme economice şi politice. În Bulgaria începe să fie tot mai vizibil eşecul politicilor de austeritate. România este în convalescenţă economică şi poate aluneca în incertitudine politică. La fel ca în urmă cu două decenii, ţările din Grupul Vişegrad doresc să se detaşeze de spaţiul simbolic al Balcanilor. Or, într-un asemenea context, România trebuie să dea dovadă de maturitate, să-şi calculeze bine mişcările politice şi cele în plan internaţional, pentru a evita adâncirea periferizării (geo-)politice şi economice”, a argumentat Adrian Năstase.

În mod normal, consideră fostul premier, preşedintele Republicii şi Guvernul ar trebui să acţioneze concertat în interesul naţiunii.

„Vedem însă că Traian Băsescu încearcă să ţină România într-un sistem cât mai amplu de condiţionalităţi externe, pentru ca guvernarea USL să nu obţină succese. Trist, dar adevărat!”, a adăugat Adrian Năstase.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata