ANM: Temperaturi în limite apropiate de normele climatologice în sud-estul, sudul şi vestul ţării, în următoarele trei luni

Regimul termic mediu lunar al aerului se va situa, în aprilie, în limite apropiate de normele climatologice în sud-estul, sudul şi vestul ţării, iar în restul teritoriului valorile termice vor fi sub mediile multianuale, potrivit estimărilor pentru intervalul aprilie-iunie publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general apropiate de normele climatologice în estul, sud-estul şi sudul ţării, în aprilie, în timp ce în restul teritoriului vor fi posibile valori peste mediile multianuale.

În mai, temperaturile medii lunare ale aerului vor prezenta valori sub normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sudul şi sud-estul ţării unde, local, valorile termice pot fi apropiate de mediile lunare. În ceea ce priveşte cantităţile de precipitaţii, acestea pot înregistra valori peste mediile multianuale în majoritatea zonelor, iar local, în sud-estul, sudul şi vestul ţării, precipitaţiile lunare vor fi în limite apropiate de normele climatologice.

În prima lună de vară, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa în general în limite apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a regiunilor ţării, iar cantităţile lunare de precipitaţii se pot situa sub normele climatologice în estul, sud-estul, sudul şi vestul ţării. În restul teritoriului, acestea pot înregistra valori apropiate de mediile lunare.

Estimările sezoniere realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, precizează ANM.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.