Bagdad – capitala culturală a lumii arabe în 2013

Bagdadul a devenit sâmbătă, 23 martie, în mod oficial, capitala culturală a lumii arabe în 2013, oficialii irakieni sperând că acest titlu va repune oraşul pe harta culturală a lumii după decenii de conflicte, transmite AFP.

Ceremonia de inaugurare a avut loc în parcul Zawraa, în centrul Bagdadului, cu un concert al renumitului muzician irakian Naseer Shamma. Pe întreg parcursul anului, urmează să aibă loc expoziţii, lecturi şi spectacole de dans şi muzică.

‘Bagdadul a fost în trecut o sursă de cunoaştere pentru întreaga lume. Astăzi, graţie eforturilor conjugate ale irakienilor şi ale fraţilor arabi, Bagdadul îşi va regăsi locul de altădată’, a declarat premierul irakian Nuri al-Maliki.

Aceasta este ultima iniţiativă dintr-un şir de eforturi ale oficialilor irakieni de a îmbunătăţi imaginea globală a unei ţări afectate de trei decenii de războaie şi sancţiuni, care au condus la izolarea sa economică şi culturală. Bagdadul a găzduit summitul Ligii Arabe în 2012, iar în 2015 ar urma să găzduiască Cupa Golfului la fotbal.

Capitala culturală a lumii arabe este o iniţiativă a Ligii Arabe, bazată pe un program înfiinţat în 1995 de UNESCO cu obiectivul de a pune în evidenţă valoarea civilizaţiei arabe şi a încuraja deschiderea culturală a regiunii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.