EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Bolivia vrea o cale ferată de la Atlantic la Pacific, precum şi „superporturi” în Peru

0

Preşedintele bolivian, Evo Morales, a lansat duminică, 24 martie,  un apel pentru construirea unei căi ferate care să unească oceanele Pacific şi Atlantic cu scopul de a strânge legăturile dintre Brazilia, Bolivia şi Peru, precum şi a unor ‘superporturi’ în Peru pentru a facilita transportul mărfurilor braziliene, informează AFP şi EFE.

Într-un interviu acordat televiziunii boliviene, Evo Morales s-a referit la necesitatea ‘accelerării lucrărilor la calea ferată dintre Puerto Suarez (oraş bolivian la frontiera cu Brazilia) şi porturile peruane’. ‘Printre porturile peruane, trebuie să existe neapărat superporturi’, a adăugat el.

Bolivia, lipsită de acces direct la Oceanul Pacific, intenţionează ca pe viitor să folosească pentru transportul produselor sale porturile peruane în dauna celor din Chile, pe fondul diferendului dintre La Paz şi Santiago de Chile în legătură cu revendicarea istorică a Boliviei de a avea acces la mare.

Un drum cu o lungime de circa 4.700 de kilometri ce uneşte Brazilia, Bolivia şi Peru, cu ramificaţii spre Chile, urma să fie inaugurat la 5 aprilie de preşedinţii celor patru ţări, însă ceremonia a fost amânată pentru o dată neanunţată din cauza unei probleme în agenda preşedintelui peruan.

Ideea unei căi ferate care să facă legătura între cele două oceane a fost lansată săptămâna trecută de vicepreşedintele bolivian Alvaro Garcia. El a anunţat ‘o investiţie gigantică’ de circa ‘două până la trei miliarde de dolari’ pentru a uni portul Santos din Brazilia de cele din sudul peruan, traversând Bolivia de la est la vest.

În plus, în Peru trebuie construite ‘superporturi’ pentru transportul produselor braziliene, a continuat Morales.

‘În ultimele trei zile’ s-au purtat negocieri cu preşedintele peruan, Ollanta Humala, ‘pentru a accelera discuţiile din parlamentul peruan asupra unei legi care să permită Boliviei să folosească portul Ilo din sud şi o zonă de coastă’, a precizat el.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.