Breivik vrea să participe la înmormântarea mamei sale

Anders Behring Breivik, autorul masacrului comis în iulie 2011 în Norvegia, soldat cu moartea 77 de persoane, ar dori să asiste la înmormântarea mamei sale, a făcut cunoscut sâmbătă avocatul lui, citat de Associated Press.

Criminalul şi mama sa, Wenche Behring Breivik, s-au întâlnit de curând în această lună la închisoarea Ila unde Breivik îşi efectuează pedepsa, a explicat avocatul lui, Tord Jordet.

Mama sa a decedat vineri, la vârsta de 66 de ani, după o lungă boală, potrivit avocatei acesteia, Ragnhild Torgersen.

Jordet a povestit că Breivik şi mama sa au ştiut că este vorba despre ultima lor întâlnire, astfel că li s-a permis să-şi ia rămas bun. El a adăugat că a vorbit cu clientul său sâmbătă dimineaţă şi acesta era în doliu şi trist din cauza veştii primite.

Breivik doreşte să participe la înmormântarea mamei sale, însă autorităţile penitenciare sunt cele care decid dacă îi vor permite acest lucru, a subliniat Jordet.

În vârstă de 34 de ani, Breivik, un fanatic de extremă-dreapta, a ucis 77 de persoane, la 22 iulie 2011, în două atentate succesive. Mai întâi, a provocat explozia unui autovehicul capcană în vecinătatea clădirilor guvernamentale de la Oslo, omorând opt persoane, după care s-a dus pe Insula Utoeya unde a ucis încă 69 de persoane care participau la o tabără de vară a tineretului social-democrat din Norvegia. A fost vorba despre cel mai sângeros masacru petrecut în Norvegia în timp de pace.

Cu cinci ani înainte de masacru, Breivik s-a întors să locuiască la mama sa şi a pus capăt oricărui contact social. Wenche Behring Breivik nu a putut asista la procesul fiului său din motive de boală.

Criminalul şi mama sa au vorbit la telefon în repetate rânduri în ultimele zece luni, deoarece ea nu l-a putut vizita la închisoare din cauza sănătăţii deteriorate, a explicat Jordet.

‘El mi-a spus că aveau puncte de vedere complet diferite, însă o relaţie bună mamă-fiu. El consideră că a fost o mamă bună’, a povestit avocatul.

Pentru comiterea atentatelor, tribunalul din Oslo l-a găsit vinovat pe Breivik de terorism şi crimă cu premeditare. El a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, dar sentinţa poate fi prelungită dacă autorităţile sunt de părere că reprezintă în continuare un pericol pentru societate.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.