ÎCCJ: Dosarul „Valiza”, amânat pentru 22 aprilie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat luni pentru 22 aprilie judecarea recursului declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul „Valiza” în care deputatul George Becali a fost achitat în aprilie 2012 pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 La primul termen al recursului, instanţa a constatat că George Becali, Teia Sponte şi Alina Florentina Ciul nu şi-au angajat avocaţi.

De asemenea, Victor Piţurcă a lipsit de la proces, el fiind cu echipa naţională de fotbal în Olanda.

„Domnilor judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, vreau să vă spun că nu mai vreau să dau nicio declaraţie în acest dosar. Poate mă răzgândesc, dar deocamdată nu mai vreau să dau declaraţii în dosar”, le-a spus Becali celor cinci judecători din completul de judecată, condus de preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu.

Procurorul de şedinţă a fost şi el de acord cu amânarea procesului, având în vedere că cei trei inculpaţi trebuie să fie reprezentaţi de avocaţi.

La ieşirea din sala de judecată, George Becali le-a citit ziariştilor pasaje din Constituţie.

„Vă dau cuvântul meu de onoare că nu îmi displace să vin aici, pentru că aici trebuie să fie adevărul, dreptatea, lumina şi justiţia în Ţara Românească. Dacă văd că este dreptate, o să vin la fiecare termen”, a afirmat Becali.

În aprilie 2012, George Becali, Victor Piţurcă, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul şi Radu Gheorghe Marino au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă DNA a declarat recurs.

În decembrie 2008, finanţatorul Clubului Steaua, George Becali, şi antrenorul echipei naţionale de fotbal a României, Victor Piţurcă, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.

În acelaşi dosar, au mai fost trimise în judecată alte patru persoane: Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Steaua Bucureşti SA, acuzat de complicitate la dare de mită; Ciul Alina Florentina, avocată în cadrul Baroului Bucureşti, acuzată de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte); Marino Gheorghe Radu, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte) şi Volcinschi Raul, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie.

Potrivit DNA, pe 11 mai 2006, George Becali, în calitate de finanţator şi acţionar al FC Steaua Bucureşti SA, i-a promis fiecărui jucător de fotbal al CF Gloria 1922 Bistriţa sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro, pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa FC Rapid Bucureşti, programat la 12 mai 2006, în etapa a 27-a din Campionatul Naţional de Fotbal-Divizia A.

Într-o acţiune separată, în perioada 4-7 mai 2008, George Becali le-a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de fotbal de la clubul Universitatea Cluj aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I (aproximativ 100.000 euro pentru fiecare), pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa CFR Cluj din 7 mai 2008.

Procurorii susţin că Becali a fost sprijinit de Teia Sponte, care, în zilele de 6-7 mai 2008, s-a deplasat la Cluj-Napoca având asupra sa suma de 1.700.000 de euro reprezentând obiectul ofertei financiare pentru jucătorii de fotbal ai Universităţii Cluj.

Astfel, acesta garanta, în numele lui Becali, atât existenţa banilor, cât şi posibila remitere a acestora în funcţie de rezultatul meciului dintre Universitatea Cluj şi CFR Cluj.

Pentru a fi exonerat de o posibilă răspundere penală sau disciplinară în legătură cu fapta de corupţie descrisă, Becali a iniţiat şi a participat nemijlocit la întocmirea, pe 19 mai 2008, a două antecontracte de vânzare-cumpărare cu menţiuni nereale sub aspectul datei, conţinutului şi voinţei reale a părţilor.

DNA mai arată că înscrisurile falsificate au fost ulterior folosite atât în cauza penală, cât şi în ancheta disciplinară efectuată de organismele jurisdicţionale ale Federaţiei Române de Fotbal.

Procurorii mai susţin că Marino Gheorghe Radu, Ciul Alina Florentina, Volcinschi Raul şi Piţurcă Victor au acţionat cu bună-ştiinţă, din iniţiativa lui George Becali, la perfectarea frauduloasă a celor două antecontracte de vânzare-cumpărare, având un conţinut falsificat, iar ulterior, în timpul anchetei, au dat declaraţii mincinoase, confirmând variantele false de apărare a inculpaţilor George Becali şi Teia Sponte, în scopul de a zădărnici urmărirea penală şi de a-i ajuta să scape de o posibilă răspundere penală.

DNA l-a scos de sub urmărire penală pe Traian Bendorfean, cercetat pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită.

În ceea ce-l priveşte pe Anton Doboş, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de luare de mită, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un nou dosar penal, în condiţiile în care acesta nu a putut participa la activităţile de urmărire penală din cauze obiective, fiind victima unui accident rutier grav.

Procurorii DNA au instituit, prin ordonanţa din 8 mai 2008, sechestru asigurător şi au indisponibilizat suma de 1.700.000 de euro aparţinând lui George Becali, în scopul confiscării speciale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.