EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Instanţa supremă începe judecarea recursului în dosarul „Valiza” în care inculpat este George Becali

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) începe luni judecarea recursului declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul în care deputatul Gigi Becali a fost achitat în aprilie 2012 în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 Tot în aprilie 2012, au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la ÎCCJ şi ceilalţi inculpaţi din dosar: Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino, instanţa ridicând şi sechestrul asigurător asupra sumei de 1,7 milioane de euro, bani confiscaţi de procurorii anticorupţie de la Gigi Becali.

În decembrie 2008, finanţatorul Clubului Steaua, George Becali, şi antrenorul echipei naţionale de fotbal a României, Victor Piţurcă, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.

În acelaşi dosar, au mai fost trimise în judecată alte patru persoane: Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Steaua Bucureşti SA, acuzat de complicitate la dare de mită; Ciul Alina Florentina, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, acuzată de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte); Marino Gheorghe Radu, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte) şi Volcinschi Raul, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie.

Potrivit DNA, pe 11 mai 2006, Gigi Becali, în calitate de finanţator şi acţionar al FC Steaua Bucureşti SA, a promis fiecărui jucător de fotbal al clubului CF Gloria 1922 Bistriţa sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro, pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa FC Rapid Bucureşti, programat la 12 mai 2006, în cadrul etapei a 27-a din Campionatul Naţional de Fotbal-Divizia A.

Într-o acţiune separată, în perioada 4-7 mai 2008, Gigi Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de fotbal din cadrul clubului Universitatea Cluj aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34 a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I (aproximativ 100.000 euro pentru fiecare), pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa CFR Cluj, din 7 mai 2008.

Procurorii susţin că Becali a fost sprijinit de Teia Sponte, care, în zilele de 6-7 mai 2008, s-a deplasat în Cluj Napoca având asupra sa suma de 1.700.000 de euro reprezentând obiectul ofertei financiare pentru jucătorii de fotbal ai Universităţii Cluj.

Astfel, acesta garanta, în numele lui Becali, atât existenţa banilor, cât şi posibila remitere a acestora în funcţie de rezultatul meciului dintre Universitatea Cluj şi CFR Cluj.

Pentru a fi exonerat de o posibilă răspundere penală sau disciplinară în legătură cu fapta de corupţie descrisă, Becali a iniţiat şi a participat nemijlocit la întocmirea, pe 19 mai 2008, a două antecontracte de vânzare-cumpărare cu menţiuni nereale sub aspectul datei, conţinutului şi voinţei reale a părţilor.

DNA mai arată că înscrisurile falsificate au fost ulterior folosite atât în cauza penală, cât şi în cadrul anchetei disciplinare efectuată de organismele jurisdicţionale ale Federaţiei Române de Fotbal.

Procurorii mai susţin că Marino Gheorghe Radu, Ciul Alina Florentina, Volcinschi Raul şi Piţurcă Victor au acţionat cu bună ştiinţă, din iniţiativa lui Gigi Becali, la perfectarea frauduloasă a celor două antecontracte de vânzare-cumpărare, având un conţinut falsificat, iar ulterior în cadrul prezentei anchete au dat declaraţii mincinoase, confirmând variantele false de apărare a inculpaţilor Gigi Becali şi Teia Sponte, în scopul de a zădărnici urmărirea penală şi de a-i ajuta să scape de o posibilă răspundere penală.

DNA l-a scos de sub urmărire penală pe Traian Bendorfean, cercetat pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită.

În ceea ce-l priveşte pe Anton Doboş, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de luare de mită, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un nou dosar penal, în condiţiile în care acesta nu a putut participa la activităţile de urmărire penală din cauze obiective, fiind victima unui accident rutier grav.

Procurorii DNA au instituit, prin ordonanţa din 8 mai 2008, sechestru asigurător şi au indisponibilizat suma de 1.700.000 de euro aparţinând lui Gigi Becali, în scopul confiscării speciale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata