Ioan Bălan: Reprezentanţii moţiunii Udrea cer reverificarea întregului proces de votare

Comisia de organizare a Convenţiei Naţionale Extraordinare a PDL a lucrat în noapte de sâmbătă spre duminică pentru soluţionarea celei de-a doua contestaţii a votului de la CNE depuse de reprezentanţii moţiunii Elenei Udrea, urmând ca în perioada următoare COCNE să ia o decizie cu privire la un supliment de contestaţie care vizează reverificarea întregului proces de votare, a declarat,deputatul Ioan Bălan, preşedintele acestui for.

„Până la ora 5,30 în această dimineaţă (duminică dimineaţa – n.r.) am stat în vederea soluţionării solicitării venite din partea moţiunii Elena Udrea. Ei au solicitat, prin reprezentanţi ai moţiunii veniţi la sediul PDL unde funcţionează COCNE, copii după procesele-verbale de predare a buletinelor de vot pe fiecare masă de lucru, cunoscându-se faptul că erau 48 de astfel de mese de lucru. Şi ne referim la mesele unde s-au numărat voturile formate din trei reprezentanţi, câte unul din partea fiecărei moţiuni, în total 144. Procesele-verbale cuprind lista cu delegaţi aferentă fiecărui secretariat, numărul de buletine primite de către fiecare secretariat de la preşedintele comisiei de numărare şi validare, Mircea Toader, utilizarea buletinelor conform listei de semnături de delegaţi şi numărul buletinelor de vot declarate nule pentru că nu au fost utilizate. Procedura a fost că s-a dat un număr de buletine, s-a utilizat un număr de buletine, a rămas neutilizat un număr de buletine. Cele neutilizate s-au barat, s-au anulat şi s-au ataşat procesului verbal de predare. Ei (reprezentanţii moţiunii Udrea -n.r.) au cerut copiile la aceste procese-verbale plus listele cu toţi cei care au votat pe secţia respectivă. Am făcut copii după toate acestea, am numărat buletinele de vot rămase neutilizate devenite nule şi am epuizat calea aceasta”, a explicat preşedintele COCNE.

Potrivit acestuia, reprezentanţii moţiunii Elena Udrea au cerut şi „reverificarea întregului proces de votare”.

„Ei vor, între altele, listele de delegaţi de la intrare, vor listele pe care le-am dat azi-noapte pentru a le confrunta unele cu altele. (…) Este o chestiune de durată, nu se poate face într-o singură noapte. Până în acest moment am realizat doar aspectele deja menţionate. Urmează să vedem dacă astăzi (duminică -n.r.) comisia se întruneşte. Deocamdată nu putem vorbi despre o întrunire a comisiei pentru simplu fapt că toţi sunt foarte obosiţi. (…) Astăzi nu ştiu dacă ne vom întâlni. După-amiază voi merge la partid şi o să încerc să-i contactez pe ceilalţi colegi măcar la nivel informal să discutăm ce e de făcut în continuare”, a mai spus Ioan Bălan.

Întrebat dacă există un termen de soluţionare a contestaţiei, acesta a precizat că în Statut „nu se prevăd termene în acest sens”.

„De aceea COCNE este o comisie cu caracter special, ea ia deciziile, ea hotărăşte. Nu am hotărât un termen să zicem de două zile pentru că vine cineva şi ne solicită nu ştiu ce. Ar fi aberant pentru că ei vin şi îşi schimbă cererile de la 10 minute la 10 minute. În cazul de faţă, având în vedere cererea de reverificare a întregului proces de votare, poate dura şi două săptămâni. (…) Ei ştiu că nu mai au nicio şansă şi tacit au acceptat acest lucru, dar la nivel mediatic vin în faţă pentru nu ştiu ce să facă şi nu acceptă rezultatul aşa cum a fost, o înfrângere”, a precizat preşedintele COCNE.

Ioan Bălan a adăugat că prima contestaţie depusă de susţinătorii Elenei Udrea, cea privind renumărarea voturilor, a fost soluţionată înainte de anunţarea rezultatelor.

”Reprezentanţii moţiunii Elenei Udrea au renumărat vot cu vot, Cristian Petrescu şi Clement Negruţ. Vreau să vă spun că aşa cum s-a desfăşurat organizarea Convenţiei din acest an, niciodată, dar absolut niciodată, discutam cu colegii, organizarea unei Convenţii Naţionale nu s-a desfăşurat în condiţii de transparenţă totală. (…) Puteţi vedea câte decizii ale COCNE s-au dat la alegerile din 2011 şi să vedeţi câte decizii s-au dat pentru CNE 2013″, a precizat Bălan.

În opinia sa, Vasile Blaga nu ar fi acceptat niciodată o procedură de vot incorectă.

„Interesul lor (al reprezentanţilor moţiunii Udrea – n.r.) este să demonstreze că Blaga nu ar fi obţinut numărul de voturi necesar ca să câştige din primul tur de scrutin, în discuţie sunt 65-70 de voturi. Departajarea dintre doi candidaţi se face în felul următor: se declară câştigător din primul tur cel care a obţinut 50% plus 1 din totalul voturilor valabil exprimate, pentru că total voturi include şi voturile anulate. Total voturi exprimate reprezintă total voturi valabile, minus cele anulate. Şi rezultă un număr. Să zicem în cazul acesta peste 4.600 de voturi. Numărul voturilor valabil exprimate peste 50 % plus 1 reprezintă o diferenţă, e vorba de 65-70 de voturi. Şi ei asta spun: domne dacă noi găsim chichiţe, au şi spus, să putem anula vreo 70 de voturi din tot ce este din proceduri pentru că suma e mică. Şi în 5.000 de voturi, să spunem, există această probabilitate ca dintr-o greşeală, ar însemna că Vasile Blaga ar fi câştigătorul scrutinului, dar nu ar îndeplini condiţiile pentru turul I, respectiv, acel 50% plus 1 din numărul de voturi valabil exprimate. Atunci s-ar pune în discuţie posibilitatea unui tur II ceea ce nu e valabil. Un tur II, să presupunem prin absurd că s-ar ajunge la turul acesta, ar trebui reconvocată Convenţia Naţională Extraordinară cu 5.000 de oameni, ceea ce e într-un fel şi penibil”, a declarat Ioan Bălan.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.