EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Puternica Biserică Ortodoxă din Cipru se pronunţă în favoarea ieşirii, bine controlate, din zona euro

Întâistătătorul puternicei Biserici Ortodoxe a Ciprului, arhiepiscopul Chrysostomos, care a anunţat anterior că va pune la dispoziţia statului toate bunurile acestei biserici, pentru a constitui astfel garanţii în schimbul achiziţionării de titluri de stat, în vederea depăşirii crizei financiare, s-a declarat în favoarea ieşirii Ciprului din zona euro, într-un interviu publicat sâmbătă în Grecia.

‘Nu este uşor, dar noi trebuie să-i consacrăm atât timp cât am cheltuit pentru a intra în zona euro’, a estimat înaltul prelat, cunoscut pentru simţul său ascuţit în afaceri.

‘Cu un astfel de comportament, euro nu se poate menţine, eu nu spun că se va prăbuşi mâine, dar cu creierele de la Bruxelles, cu siguranţă pe termen lung nu va ţine şi cel mai bine este să ne gândim la modalităţi de a scăpa’, a declarat el cotidianului Realnews, citat de AFP.

Arhiepiscopul Chrysostomos a confirmat, de asemenea, că oferta sa de a ipoteca proprietatea Bisericii pentru a elibera fonduri pentru stat, făcută miercuri preşedintelui cipriot Nicos Anastasiades, rămâne în vigoare.

‘Preşedintele cipriot a acceptat această propunere, doar probleme juridice mai trebuie rezolvate. Se lucrează deja pentru a găsi formula potrivită, care să fie aprobată de către parlament şi apoi să fie pusă în aplicare pentru a aduce bani‘, a mai spus conducătorul influentei Biserici Ortodoxe a Ciprului.

Înalta faţă bisericească a denunţat, între altele, ‘amatorismul’ precedentului preşedinte cipriot, comunistul Demetris Christofias, pe care îl consideră responsabil de criza ce afectează în prezent insula, ameninţată cu falimentul prin insolvenţa bancară.

Guvernul cipriot este angajat într-o cursă contra cronometru pentru convenirea înainte de luni, cu partenerii săi europeni, a unui plan de salvare financiară, după respingerea marţi de către parlamentul de la Nicosia a primei versiuni a unui astfel de proiect ce prevedea introducerea unei taxe extraordinare la depozitele bancare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata