Roboţi pirotehnici, demonstraţii canine şi super-maşini, la Ziua Poliţiei Române

Roboţi care pot dezamorsa bombe, dar care pot purta şi armament letal, maşini de viteză, precum şi vechile maşini al miliţiei şi tehnică militară de ultimă generaţie sunt expuse duminică, în Capitală, cu ocazia Zilei Poliţiei Române, de la atestarea căreia se împlinesc 191 de ani.

Porsche 911 Turbo, Lotus Evora S sau Jaguar XFR de 510 cai putere, din dotarea Poliţiei Rutiere, stau alături de Dacia 1300, ARO M-461 (IMS) sau Opel Super Six din 1938, aflat în dotarea Poliţiei în perioada interbelică, la intrarea principală a complexului comercial AFI Palace Cotroceni.

De asemenea, motocicletele BMW şi triciclurile folosite de poliţiştii rutieri au fost expuse în interiorul complexului comercial, spre bucuria copiilor care au ţinut să se fotografieze pe acestea.

Cei mici s-au bucurat de o atenţie deosebită din partea poliţiştilor, fiind organizate multe concursuri distractive, cursuri de origami şi campanii de informare. De asemenea, au fost expuse cele mai bune 18 mascote ale proiectului „Norocel”, desfăşurat în şcoli, în timp ce reprezentanţii serviciului „Alertă Răpire Copil!” au împărţit pliante de informare a cetăţenilor asupra funcţionării mecanismului.

Privitorii au putut urmări exerciţii demonstrative de prindere a infractorilor, dresaj canin, patrulare, apărare la atacul prin surprindere şi moduri de acţiune în caz de semnalare a amplasării unui dispozitiv pirotehnic.

Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), a prezentat armamentul şi tehnica din dotare, doritorii putând să încerce vesta specială de protecţie antiglonţ care cântăreşte 36 de kilograme.

Serviciul Pirotehnic al Poliţiei Capitalei a prezentat „roboţelul pirotehnic”, un dispozitiv performant de detectare a explozivilor şi de dezamorsare a bombelor.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Pirotehnic, robotul, realizat de firma Vanguard, poate ridica cu braţul mecanic o greutate de 16 kg şi poate fi echipat atât cu roţi cât şi cu şenile, cu ajutorul cărora poate urca sau coborî scările. De asemenea, robotul poate fi dotat cu un distructor cu jet de apă, amestecată cu bolţuri, ce poate trece şi printr-o portieră de maşină.

Un echipament complet de intervenţie pirotehnică poate ajunge la 750.000 de euro, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Serviciului Pirotehnic.

Echipamentul este format din costum antiexplozibil, braţ manipulator, aparat de radiografiere, laptopuri de analiză a imaginilor, robot pirotehnic, aparat de măsurare a intensităţii radiaţiilor chimice, costum antichimic, trusă pirotehnică şi alte echipamente specifice, plus o autospecială Mercedes Sprinter 4×4 cu care toate acestea sunt transportate.

Serviciul Nuclear, Biologic şi Chimic din cadrul Direcţiei Arme, Explozibili şi Substanţe periculoase şi-a prezentat de asemenea tehnica din dotare, de provenienţă americană.

Poliţiştii sectorului 6 au organizat în incinta complexului o expoziţie de arme şi costume ale Serviciului de Acţiuni Speciale şi ale secţiilor de poliţie, iar poliţiştii criminalişti au prezentat echipamentele folosite pentru realizarea cercetării la locul comiterii unei infracţiuni şi au explicat celor interesaţi modul în care sunt descoperite şi ridicate amprentele sau alte tipuri de urme şi cum se realizează un portret robot.

La aniversarea Zilei Poliţiei Române a fost prezent ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, şeful IGPR, Petre Tobă, oficiali ai Poliţiei, precum şi preşedintele Federaţiei Române de Box, Leonard Doroftei.

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită prin manifestări care au început în această săptămână în mai multe judeţe ale ţării, organizându-se întâlniri cu elevii, concursuri de tir, demonstraţii de dresaj, de arte marţiale şi de luptă sau expoziţii cu echipamente ale poliţiştilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.