EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Se dublează pedepsele pentru evazioniştii fiscali

Din această săptămână pedepsele pentru evaziune fiscală s-au dublat în România căci legea iniţiată de Ghişe, Voiculescu şi Nistor a intrat în vigoare, scrie tvrnews.ro.

Astfel un patron care nu-şi plăteşte dările către stat poate sta şase ani în închisoare. În acelaşi timp şi statul pare a lua în calcul suplimentarea unor contribuţii.

S-a modificat Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi, în noua formă, aceasta prevede pedepse mai mari pentru evazionişti. De exemplu, dacă un patron nu plăteşte dările pentru angajaţii săi şi fiscul îl prinde, acesta poate sta de la unu la şase ani de închisoare. De la doi la opt ani de închisoare primesc cei care ştiu că sunt vinovaţi, dar se gândesc că scapă dacă ard actele sau le ascund.

Noua lege nu prea mai face diferenţa între patronul care nu plăteşte dările pentru angajaţii săi, ascunzând adevăratele venituri ale acestora şi cel care lucrează cinstit dar la un moment dat nu mai are de unde să plătească. Ea stabileşte o pedeapsă cu închisoarea de la un an la şase pentru cel care nu plăteşte în 30 de zile.

Să luăm de exemplu o firmă ajunsă la limita falimentului. Nu mai încasează, prin urmare nu mai are nici bani pentru salarii. Potrivit legii însă, chiar dacă angajatorul nu plăteşte salariile luni la rând, este obligat să achite lunar contribuăţiile sociale şi impozitele pentru fiecare angajat în parte. În această situaţie, patronul s-ar putea vedea pus să aleagă între plata angajaţilor şi cea dărilor la stat.

Noua formă a legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale consideră că dacă patronul nu plăteşte statului contribuţiile la pensie şi sănătate pentru angajaţii săi e ca şi cum i-ar fura pe angajaţi şi le-ar încălca o serie de drepturi.

Efectul este corect. Un angajat care ajunge la spital şi descoperă acolo că patronul nu i-a plătit contribuţiile chiar se poate considera furat. Dar realitatea se poate dovedi mai complexă de atât.

Tot şase ani de închisoare riscă şi cei care se opun controalelor făcute de fisc. În cazul în care se dovedeşte că documentele firmei au fost distruse, pedeapsa minimă este de doi ani şi poate ajunge până la opt ani.

Nu doar patronii pot fi găsiţi vinovaţi de evaziune fiscală. Legea se aplică şi pentru persoanele fizice, iar departajarea se face în funcţie de gaura făcută în bugetul statului. Dacă este mai mare de o sută de mii de euro, orice pedeapsă este majorată cu cinci ani de zile, iar în cazul unui prejudiciu de peste cinci sute de mii de euro, suplimentarea este de şapte ani.

Există totuşi o modalitate de a reduce aceste pedepse. Fiscul a făcut un cont special în care evazioniştii pot plăti prejudiciul făcut sau o parte din acesta. Cu cât suma este mai mare, cu atât se negociază mai mult reducerea pedepsei.

Opt milioane de euro a încasat fiscul în doar şase luni de la cei descoperiţi şi cercetaţi pentru evaziune fiscală.

Datele publicate de agenţia pentru administraţie fiscală arată că, în 2012, au ajuns la bugetul de stat peste 1,8 miliarde de euro din combaterea evaziunii fiscale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata