Shimon Peres: Israelul şi Turcia au „mii de motive” să redevină prietene

Preşedintele israelian, Shimon Peres, consideră că Turcia şi Israelul au ‘mii de motive’ ca să restabilească bunele lor relaţii după scuzele prezentate vineri de autorităţile israeliene oficialilor de la Ankara pentru moartea a nouă pasageri turci, în mai 2010, în cursul unui raid împotriva unei flotile cu ajutor umanitar cu destinaţia Fâşia Gaza, informează AFP.

‘Pot să mă gândesc la mii de motive pentru care Turcia şi Israelul trebuie să fie prietene. Nu pot să găsesc însă niciun motiv pentru care nu trebuie să fie prietene’, a declarat Peres în cursul unui interviu difuzat duminică de postul de televiziune CNN-Türk.

Shimon Peres a apreciat drept ‘neînţelegere’ criza diplomatică apărută în urma morţii a nouă militanţi turci în cursul unui raid în largul mării împotriva unei flotile cu ajutor umanitar cu destinaţia Fâşia Gaza, la 31 mai 2010.

‘Cred că, într-un anume fel, cele două ţări voiau să pună capăt neînţelegerii şi să revină la bunele relaţii care au existat de mulţi ani între Turcia şi noi’, a mai afirmat el.

În legătură cu rolul pe care l-a jucat conflictul sirian în decizia luată de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, de a prezenta scuze, vineri, omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, Peres a scos în evidenţă îngrijorarea comună a celor două ţări legată de armele chimice din Siria.

‘Din nefericire, arsenalul chimic este în continuare acolo. El reprezintă un pericol pentru poporul sirian, pentru Liban, pentru lumea întreagă. Toată lumea este neliniştită. Nu este o problemă simplă. Turcia, în calitate de forţă motrice în regiune, este îngrijorată ca şi noi’, a menţionat şeful statului israelian.

În ce priveşte posibilitatea de a strânge cât mai curând mâna omologului său turc, Abdullah Gül, Peres a comentat: ‘Se poate întâmpla în curând. Vreau să spun că noi n-am întrerupt niciodată relaţiile cu Turcia’.

Deja tensionate ca urmare a operaţiunii israeliene sângeroase ‘Plumb topit’ din Fâşia Gaza (în decembrie 2008/ianuarie 2009), relaţiile dintre Israel şi Turcia, aliaţi strategici în anii 1990, s-au deteriorat brusc după raidul israelian amintit.

Ankara a redus nivelul reprezentării sale diplomatice în Israel, al cărui ambasador l-a expulzat, şi a suspendat cooperarea militară bilaterală.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.