Siri Relling (LO Norvegia): Guverne şi angajatori se folosesc de criza economică pentru a întrerupe dialogul social

Guverne şi angajatori din Europa de Est şi Balcanii de Vest au întrerupt dialogul social, folosindu-se de criza economică drept scuză, a declarat, reprezentanta Confederaţiei sindicatelor norvegiene, Siri Relling, consilier al Departamentului Internaţional din Landsorganisasjonen i Norge (LO Norvegia).

‘În unele ţări din Europa de Est şi, de asemenea, din Balcanii de Vest, guvernele sau angajatorii se folosesc de criza economică drept scuză pentru întreruperea totală a dialogului social. Aceştia spun că, în aceste momente, este prioritară abordarea economică şi financiară, că trebuie luate decizii care, poate, nu sunt populare, dar că nu au altă opţiune. Din experienţa norvegiană, constat că sindicatele pot accepta anumite schimbări pentru a fi atinse obiectivele financiare (dorite de guverne şi angajatori – n.r.) şi pentru creşterea competitivităţii, cu condiţia ca drepturile lucrătorilor să fie protejate şi locurile de muncă asigurate’, a afirmat Seri Relling.

În opinia sa, ‘este o abordare greşită a guvernelor şi angajatorilor când susţin că pentru a face faţă crizei financiare trebuie întrerupt dialogul social, deoarece, din contră, acesta trebuie dinamizat, iar toţi partenerii sociali ar trebui incluşi, pentru a avea locuri de muncă sigure şi mult mai mobile’.

Totodată, reprezentanta LO Norvegia a arătat că, în ţările din Europa de Est şi Balcanii de Vest, pentru a face faţă crizei financiare, au fost luate ‘măsuri dure de reformă economică şi socială, cum ar fi tăierea pensiilor, dar atât societatea civilă cât şi sindicatele au fost excluse din dialogul social şi de la negocierile în privinţa modului cum ar trebui procedat’.

Referindu-se la situaţia din România, Siri Relling a spus că Norvegia finanţează cu peste 225.000 euro un proiect de consolidare a structurilor de dialog social din învăţământul românesc, iar LO Norvegia ‘a constatat cu plăcere că noul Guvern instalat la Bucureşti are o atitudine pozitivă privind întărirea dialogului social’.

Confederaţia Norvegiană a Sindicatelor – Landsorganisasjonen i Norge (LO Norvegia) a fost înfiinţată în 1899 şi numără în prezent circa 900.000 membri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.